Güvenlikleştirme teorisi bağlamında Suriyeli sığınmacılara yönelik bir söylem analizi: 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri Kılıçdaroğlu söylemleri analizi
Discourse analysis towards syrian refugees in the context of securitization theory: analysis of Kiliçdaroğlu discourses in the 2023 presidential election
  1. Tez No: 895395
  2. Yazar: SÜMEYYE ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: göç, güvenlikleştirme, Kemal Kılıçdaroğlu, seçimler, Suriyeli sığınmacılar, migration, securitisation, Kemal Kılıçdaroğlu, elections, Syrian refugees
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çeşitli sebeplerle insanların yaşam alanlarını değiştirmelerini ifade eden göç, ulusal bazda ülke içinde olabildiği gibi uluslararası da olabilmektedir. Uluslararası göçler sonucunda toplumların yapısında değişiklikler meydana gelebilmektedir. 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş sonucunda gerçekleşen göç hareketleri Suriye'nin sınır ülkeleri başta olmak üzere tüm bölgeyi siyasi, ekonomik, toplumsal vb. açılardan etkilemiştir. Bu göç hareketlerine karşı açık kapı politikası uygulayan Türkiye, durumdan en çok etkilenen ülke olmuştur. 1973 Petrol Krizi ve 11 Eylül saldırılarının ardından Avrupa'da göçmenlerin ülke ekonomisine ve güvenliğine tehdit olarak algılanması durumunun bir benzeri de Türkiye'de Suriyeli sığınmacıların kalıcı hale gelmesiyle görülmüş ve göçmen karşıtı söylemleri beraberinde getirmiştir. Avrupa'da yapılan çalışmalar neticesinde bu söylemlerin, seçimlerde etkili olduğu sonucuna varılırken Türk siyasetinde mevcut muhalif kesim olan Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimlerde göçmen karşıtı söylemleri üzerinden herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma ile literatürde var olan boşluğun doldurulması amaçlanmaktadır. Kılıçdaroğlu'nun 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nin propaganda döneminde Suriyeli sığınmacılara yönelik söylemleri, içerik ve söylem analizi yöntemine tabi tutularak güvenlikleştirme teorisi bağlamında analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda Kılıçdaroğlu'nun, sınır güvenliği, ekonomi, Avrupa Birliği ve vatandaşlık konularına değinerek söylemleriyle Suriyeli sığınmacıları bir güvenlik meselesi haline getirdiği yargısına varılmıştır. Artan milliyetçilik algısıyla da beraber Suriyeli sığınmacılar Türkiye'nin egemenliğine, ekonomisine, toplumsal, sosyal ve kültürel yapısına tehdit olarak bir güvenlik meselesi haline getirilmiş, böylelikle Türkiye'deki varlıkları üzerinden göçmen karşıtı söylemlerle 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi bu konuda kamuoyu oluşturulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration, which refers to people changing their living spaces for various reasons, can be within the country on a national basis as well as internationally. As a result of international migration, changes may occur in the structure of societies. In 2011, as a result of the civil war that started in Syria, migration movements affected the whole region, especially the border countries of Syria, in terms of political, economic, social, etc. Turkey, which implemented an open door policy against these migration movements, has been the most affected country. After the 1973 Oil Crisis and the 11 September attacks, immigrants in Europe were perceived as a threat to the economy and security of the country, and a similar situation was seen in Turkey with the permanent presence of Syrian asylum seekers, which brought along anti-immigrant discourses. As a result of the studies conducted in Europe, it has been concluded that these discourses are effective in the elections, while no study has been found on the anti-immigrant discourses of the Millet Alliance candidate Kemal Kılıçdaroğlu, the current opposition in Turkish politics. This study aims to fill this gap in the literature. Kılıçdaroğlu's discourses on Syrian refugees during the propaganda period of the 2023 Presidential Elections were analysed in the context of securitisation theory by subjecting them to content and discourse analysis method. As a result of the analysis, it was concluded that Kılıçdaroğlu turned Syrian asylum-seekers into a security issue with his discourses on border security, economy, European Union and citizenship. With the increasing perception of nationalism, Syrian asylum-seekers were turned into a security issue as a threat to Turkey's sovereignty, economy, social, social and cultural structure, and thus, it was aimed to create public opinion on this issue before the presidential elections in 2023 with anti-immigrant discourses through their presence in Turkey.