Yetişkin bireylerde ortorektik davranışlar ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişki
The relationship between orthorexic behaviors and childhood traumas in adults
- Tez No: 599000
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Orthorexia Nervosa, Childhood Trauma
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ortoreksiya nervoza patolojik olarak sağlıklı beslenme olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı ortoreksiya nervoza ve çocukluk travmaları arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlerle araştırmaktır. Araştırmaya 327'si kadın ve 134'ü erkek olmak üzere toplamda 461 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada yaş grubu 18-63 olarak belirlenmiştir. Ortoreksiya nervoza düzeyini ölçmek amacıyla Ortho-15 Ölçeği, çocukluk çağı travmalarının düzeyini belirlemek amacıyla Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-28) kullanılmıştır. Ayrıca katılımcılar Demografik Bilgi Formunu doldurmuşlardır. Araştırmanın istatiksel değerlendirmesinde, iki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında mann whitney-u testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında kruskall wallis testi ve Spearman sıra farkları korelasyon analizi kullanılmıştır. Ortoreksiya nervoza ile çocukluk çağı travması arasında bir ilişkinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ortorektik belirtiler ile fiziksel ihmal arasında negatif yönde anlamlı bir ilişkili bulunmuştur, düşük puanlar ortoreksiya eğilimini gösterdiğinden aralarında doğru orantı vardır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Bulgular sonucunda ailelere, diyetisyenlere ve psikologlara yönelik önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler; Ortoreksiya Nervoza, Çocukluk Çağı Travması
Özet (Çeviri)
Orthorexia nervosa is defined as pathological healthful eating. The aim of this study was to investigate the relationship between orthorexia neurosis and childhood traumas by various variables. A total of 461 people, 327 female and 134 male are participated in the survey voluntarily. The age group in the study was 18-63. The Ortho-15 Scale was used to measure the level of orthorexia neurosis and the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28) was used to determine the level of childhood traumas. In addition, the participants filled out the Demographic Information Form. In the statistical evaluation of the research, to compare the quantitative datas between the two independent groups, mann whitney-u test; and to compare the quantitative data between more than two independent groups, kruskall wallis test and Spearman rho correlation coefficient was used. It is concluded that there is no relationship between orthorexia nervosa and childhood trauma. There was a negative correlation between orthorectic symptoms and physical neglect symptoms; this result must be evaluated like a positive correlation because lower scores of orthorexia mean higher orthorexia tendency. Obtained as a result of the research are discussed in the literature. As a result, suggestions have been made to families, nutritionist and psychologists.