İlköğretim okul müdürlerinin okulda karşılaştıkları risk durumları ve risk yönetim yaklaşımlarına ilişkin görüşleri
Risk situations that primary school administrators face in school and their opinions on risk management approaches
  1. Tez No: 599019
  2. Yazar: ZAFER ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim okulu, ilköğretim okul yöneticisi, riski risk yönetimi, risk yönetimi yöntemleri, Primary school, primary school administrator, risk management, risk management methods
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada ilköğretim okul yöneticilerinin okulda karşılaştıkları risk faktörlerinin, bu risk faktörlerine hangi yöntemle yaklaştıklarının belirlenmesi ve okul yöneticileri tarafından risk yönetiminin önemine ilişkin değerlendirmelerin yapılması amaçlanmıştır. Bu araştırma nitel yöntem desenlerinden biri olan olgubilimi deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma gurubunu 2016-2017 eğitim-öğretim yılı Kahramanmaraş ili, merkez ilçelerde görev yapmakta olan 50 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Çalışma gurubunda bulunan okul yöneticilerine 8 maddeden oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak veriler toplanmıştır. Araştırmada toplanan veriler“içerik analiz tekniğiyle”analiz edilmiş ve raporlaştırılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; okul yöneticilerinin çoğu riski olumsuz bir durum olarak görmekte, riskin fırsat ve olumlu bir sonuç doğuracağını düşünmemektedirler. Okul yöneticileri en tehlikeli risk faktörlerini“kontrolsüz koşma sonucu çarpma”ve“merdivenlerde kayma”olarak ifade etmişlerdir. Okul yöneticileri riskin tanımlanması sürecinde en fazla tercih ettikleri yöntemin olumsuz olaylardan sonra önlem almak olduğunu belirtmişlerdir. Okul yöneticileri risk yönetimini iyi düzeyde başardıklarını ifade etmişlerdir. Fakat bazı okul yöneticileri ise risk yönetim düzeyleri hakkında görüş bildirmekten sakınmışlardır. Okul yöneticilerinin risk yönetim sürecinde risk faktörlerini dikkate aldıklarını belirtseler de“ne kadar dikkat edilse de gözden kaçan risk faktörü bulunacağı”ve“risklerin çözümlenmesi sürecinde en büyük sıkıntının maddi yetersizlikler olduğu”şeklinde görüş belirtmişlerdir. Okul yöneticileri okulda yapılan çalışmaları yeterli bulmadıklarını ifade etmişlerdir. Risk faktörlerinin belirlenmemesi nedeni ile okullarında sorun yaşamadıklarını belirtmişlerdir. Sorun yaşayan okul yöneticileri okul binasından ve donatım malzemelerinden kaynaklanan sorunlar yaşadıklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to determine the risk factors faced by primary school principals in school and which methods they approach these risk factors and to evaluate the importance of risk management by school administrators.This research was carried out with phenomenological design which is one of the qualitative method designs. The study group of the research consists of 50 school administrators working in central districts of Kahramanmaraş province in 2016-2017 academic year. Data were collected by applying a semi-structured interview form consisting of 8 items to the school administrators in the study group. The data which were collected in the research were analyzed by“content analysis technique'' and reported. According to the results obtained from the research; most of th school administrators define risk as a negative situation and do not think that risk will be an opportunity and a positive result.. They described the most dangerous risk factor as ”bumping due to uncontrolled running“ and ''slipping on the stairs ”. School administrators stated that the most preferred method in risk identification process is taking precautions after damaging events. School administrators said they manage well in risk management. However, some school administrators refrained from commenting on risk management levels. Although school administrators stated that they take into account the risk factors in the risk management process, they express that ''no matter how much attention is paid, there will be an unnoticed risk factor“and ''the biggest problem in the process of solving the risks is financial insufficiencies”. The school administrators stated that they did not find the studies done in the school sufficient. They stated that they did not have any problems in their schools even though they didin'the identification of risk factors. School administrators who have problems stated that they have problems arising from the school building and equipment materials.