Örgütsel stres kaynakları ve çözüm yolları: Hava yolu kabin ekibi üzerinde bir araştırma
Organizational stress resources and solutions: A research on the airlines cabin crew
  1. Tez No: 599050
  2. Yazar: ZEYNEP ALKAŞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel Stres, Kabin Ekibi, Çalışanlar, Stress, Cabin, Organizational Stress, Employees Keywords: Stress, Cabın Crew, Employment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Stres üzerine günümüzde birçok çalışma ve araştırma yapılmasına rağmen stres bugün dahi gizemini, önemini korumayı sürdürmektedir. Öyle ki günümüzde kurumsal örgütler artan çekişme ve de farklılık gösteren çevre şartları karşısında personel üzerinde etkili olan stresin etkilerini kaynaklarını ve çözüm yollarını anlamaya yönelik çalışmalar yapmaya başlamışlardır. Kurumların ortaya koymuş olduğu bu tarz çalışmalar örgüt çalışanlarının davranışlarını anlama ve onlar üzerinde strese neden olan faktörleri ortadan kaldırmaya yöneliktir. Stresten etkilenen çalışan davranışların hangi yönde eğilim gösterdiğini saptayarak çözüm üretmek kurumsal firmaların önceliği olmalıdır. Yapılan bu çalışmanın amacı Hava Yollarında çalışan Kabin Ekibinin görevlerini yerine getirirken içinde bulundukları stres kaynakları ve stresin çözüm yollarını belirleyip arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmada hava yolu kurumlarındaki yöneticilerin benimsedikleri yönetim ve kuralların personel üzerinde yarattığı stresi saptamak çözüm önerileri sunmaktır. Çalışma dört bölümü kapsamaktadır. Bunlar şu şekildedir; İlk kısımda; giriş bölümü; ikinci bölümde stres kaynakları ve çözüm yolları tanımlanmış etkileri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde; örgütsel stres kavramı tanımlanmış ve bu kavramın önemi üzerin de durulmuştur. Daha sonra ise örgütsel stres kaynakları ve çözüm türleri, örgütsel strese etki eden faktörler ve örgütsel stresin sonuçlarına değinilmiştir. Dördüncü bölümünde ise; bu teorik bilgilerden faydalanılarak havayolu kuruluşlarında görev yapan kabin ekibinin örgütte yaşadığı stresin çalışma hayatını ne ölçüde etkilediği incelenmiştir. Tüm bunlardan hareketle iki olgudan doğan ilişkiyi saptayıp ölçmek maksadıyla üç bölümlü bir anket formu hazırlanmıştır. Bütün veriler SPSS 22. 0 paket programında analiz edilip yorumlanmıştır. Devamlı bilgilerin ve verilerin gösterimi medyan (minimum-maksimum) ve (ortalama standart sapma) ile ortaya konuldu. Elde edilen verilerin olağan dağılıma uyumu Shapiro Wilk Testi ile denendi. Yapılan test neticesinde olağan dağılım gösterip sunan devamlı veriler için ortalamalar arası ilişkiyi anlayıp kıyaslamada Independent T test ve ANOVA Testi kullanıldı. Olağan ve normal dağılım göstermeyen devamlı bilgi verileri için ise Mann-Whitney U Test ve Kruskal Wallis Test denenip sınandı. Sürekli parametreler arasındaki ilişki Spearman Korelasyon katsayısı araştırılıp ile incelendi.
Özet (Çeviri)
Even though many studies and researches have been done on stress, stress continues to remain its mystery and importance even today. In fact, corporate organizations have begun to work to understand the sources and solutions of the effects of stress on the personnel in the face of increasing conflict and different environmental conditions. These kinds of studies that are put forward by the institutions are aimed at understanding the behaviors of the employees of the organization and eliminating the factors that cause stress on them. It should be the priority of corporate firms to determine the direction in which stressed employee behaviors tend to produce solutions. The aim of this study is to determine the sources of stress and the solution ways of the cabin crew while performing the duties of the cabin crew working in the airlines. The aim of this study is to determine the stress created by the management and rules adopted by the managers in the airline companies and to offer solutions. The study covers four sections. These are as follows; In the first part; introduction section; In the second part, stress sources and their effects are defined. In the third section; The concept of organizational stress is defined and the importance of this concept is emphasized. Then, the sources of organizational stress and types of solutions, factors affecting organizational stress and the results of organizational stress are discussed. In the fourth section; Using this theoretical information, the effect of the stress experienced by the cabin crew working in airline organizations on the working life was examined. Therefore, a three-part questionnaire was prepared in order to detect and measure the relationship between two cases. All data were analyzed and interpreted in SPSS 22. 0 package program. The representation of continuous information and data was presented with median (minimum-maximum) and (mean standard deviation). Adaptation of the obtained data to the usual distribution Shapiro Tested with Wilk Test. Independent T test and ANOVA test were used to understand and compare the relationship between the means for continuous data that showed normal distribution as a result of the test. Mann-Whitney U Test and Kruskal Wallis Test were tested and tested for continuous and non-normal data. The relationship between continuous parameters was investigated with Spearman Correlation Coefficient.