Değişik yüklenme yöntemlerinde tükrük laktik asid dinamiğinin incelenmesi
Examination of lactic acid dynamics in saliva under various loading metods
  1. Tez No: 59907
  2. Yazar: HİLMİ S. KARATOSUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT MURATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Wingate, 400m. koşu, plazma kan laktatı, tükrük laktatı, Anaerobik yüklenme
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Araştırmamızın amacı; anaerob yüklenmelerde antrenman yönlendirilmesinde invasiv bir yöntem ile elde edilen kan laktatının, noninvaziv elde edilen tükrük laktatı ile karşılaştırılmasıdır. Antrenman yönlendirilmesinde total kan ya da plazma laktat değerleri kullanılmaktadır. Kan laktat ölçümü; psikolojik güçlükler yaratabilir. Araştırmamıza, denek olarak 14 SDÜ Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde okuyan erkek öğrenciler katılmıştır (yaş: 22.07±1.97). Deneklere 48 saat ara ile Wingate ve 400 m. koşu testleri uygulandı. Tüm deneklerin yüklenme öncesi kan ve tükrük örnekleri ile yüklenme sonrası 5. ve 15. dakika kan ve tükrük örnekleri alındı. Laktat düzeyi tükrük ve plazmada enzimatik yöntemle, laktat PAP (Milchsaure) kitleri ile ölçüldü. Araştırmamızın sonucunda 400m. koşu sonrası plazma ile tükrük laktatı bazalda 0.05), beşinci dakikada (116.91 ±15.49, 4.25±3.90mg/dl, r=0.012, P>0.05), onbeşinci dakikada (106.2±21.19, 7.91±4.60mg/dl, t=0.14, P>0.05). Ölçümler sonucu değerlerin arasındaki ilişkiler anlamsız bulundu. Wingate protokolünde ise bazal plazma ve tükrük laktatı (26.56+5.32, 0.88±0.67mg/dl, r=0.398, P>0.05) ile onbeşinci dakikada plazma ve tükrük laktatı (91.79±20.38, 3.91 ±3.01 mg/dl, r=0.466, P>0.05) aralarındaki ilişki anlamsız saptanırken beşinci dakika plazma ve tükrük laktatı (112.33+20.32, 1.97±1. 51 mg/dl, r=0.528, PO.05) arasındaki ilişkiler anlamlı çıktı. Ayrıca Her iki protokolde de plazma ve tükrük pikleri arasında anlamlı ilişki bulunamadı (400m. r=0.109, Wingate r=0.359). Çalışmamızın sonucunda, tükrük laktatının antrenman yönlendirmesinde kan laktatı kadar belirleyici bir parametre olmadığı sonucuna varılmıştır. Literatürde bazı farklı görüşlerin bulunmasından dolayı bu konuda daha fazla araştırma yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this work to compare plazma blood lactate level obtained non-invasively, in training directions in anaerobic loadings. Total.blood or plasma lactate values are used in training directions. Blood lactate measurements may cause psychological difficulties. 14 male student from Sports High School of Faculty of training. SDL) University, were used as subjects in our study (age 22.07 ± 1.97). Wingate and 400 m. run tests were applied to subjects in 48 hours intervals. Blood and saliva samples were taken from all of the applied to subjects before loading and at exactly 5the and 15 the minutes after loading. Lactate levels were determined in saliva and plasma by enzimatic method using lactate PAP (milchsaure ) kits. İn our stady, the results in plasma and saliva lactate after 400 m. run, were as follows; in basal (29.55 ± 6.77,1.33 ± 0.74 mg/dl, r= 0.35, p>0.05), at 5th minute (116.91l15.49, 4.25±3.90 mg/dl, r=0.01, p>0.05), at 15 th, minute (106.2±21.19, 7.91 ±4.60 mg/dl, r=0.14, p>0.05). There seemed to be no significant correlation amongst the measurements. In Wingate protocol, the relation between plasma and saliva of basal (26.56±5.32, 0.88±0.67 mg/dl, r=0.398, p>0.05) as well the relation between plasma and saliva lactate of 15th minute (91.79±20.38, 3.91 ±3.01 mg/dl, r=0.466, p>0.05 ) was not significant.