60 yaş ve üstü sağlıklı bireylerde video head ımpulse test bulgularının araştırılması
Researching sign of video head impulse test in 60 years and older healthy individuals
  1. Tez No: 599089
  2. Yazar: GÜLİZ IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAMİ BERÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Vestibüler değerlendirme, vestibülo-oküler refleks, vHIT, yaşlanma
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Video Head Impulse Test (vHIT), SSK disfonksiyonlarını belirlemede kullanılan güncel ve kullanışlı bir test yöntemidir. vHIT' te hızlı baş hareketi ve bu harekete cevap olarak oluşan göz hareketi arasındaki ilişki SSK'lar düzleminde incelenmektedir. vHIT ile yapılan değerlendirmede SSK'lara ait VOR kazanç değerlerinin güvenilir olarak elde edildiği kabul edilmektedir. Vertikal SSK'ların değerlendirilmesinde, güvenilirlik için daha fazla ve yeni bulgulara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı, SSK'ları değerlendirmek için güncel bir test yöntemi olan vHIT'in 60 yaş ve üstü sağlıklı bireylerde, SSK'lara özgü normal kazanç değerlerinin belirlenmesi ve 18-55 yaş arası yetişkin grup ile arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya 60 yaş ve üstü 100 birey (çalışma grubu) ve 18-55 yaş arası 30 birey (kontrol grubu) katılmıştır. Her iki grubun her bir SSK'a ait VOR ortalama kazanç değerleri ve ortalama asimetri oranları hesaplanmıştır. Her iki grupta cinsiyete göre analiz yapılmıştır. Çalışma grubu ve kontrol grubundaki kadın ve erkek katılımcıların Lateral, RALP ve LARP test bulguları hemcinsleri ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak tüm kanal bulgularında çalışma grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık gözlenmiştir (p0.05). vHIT, özellikle yetişkin bireylerde, klinik açıdan objektif, noninvazif, kolay uygulanabilen ve aynı anda 6 SSK değerlendirilmesinin yapılabildiği bir test yöntemidir. Çalışmamızda vertikal SSK'lara ait normatif değerler başta olmak üzere tüm SSK'lar için elde edilen ortalama değerler referans değer olarak klinik çalışmalar için literatüre katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The video head impulse test (vHIT) is a new and useful test battery to detect SSC dysfunctions. In vHIT evaluation, relationship between head movement and eyes movements which is occur being reflex to the head movements is analysed with canals. Evaluation with vHIT for VOR gain value of SSCs is considered to be obtained reliably. However, for evaluation of vertical SSC's, more and new findings are needed for reliability. Aim of the our study, in 60 years and older healthy ındividuals, determined the normal gain values of SSCs in vHIT which is new test method and examining relationship with 18-55 between years inviduals. One hundred, 60 years and older volunteers (study group) and thirthy eighteen 18-55 between years volunteers (control group) joined in study. For two group, mean VOR gains and mean asymmetry ratio of each semicircular canals were calculated. Both of groups was analyzed by gender. Group of female and male which in study group with control group, were analyzed in sign of lateral, RALP and LARP test with their fellow.