Transnational religious mobilization: The case of Uzbek immigrants in İstanbul
Ulusaşırı dini mobilizasyon: İstanbul'daki Özbek göçmenler örneği
  1. Tez No: 599098
  2. Yazar: AHMET CİHAD ŞENDUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜBEYİR NİŞANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, medrese, azınlık, ulusaşırılık, Immigration, madrasah, diaspora, transnationalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez, İstanbul'da Özbek medresesinin sosyal önemini, Müslüman Özbeklerin göç ve toplum deneyimi bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, veri toplamada saha çalışması düzenine sahiptir. Farklı nitel araştırma yöntemleri kullanılmaktadır: Amaçlı örnekleme, yarı yapılandırılmış görüşme (alan çalışmasında), anlatı analizi, metin çözümlemesi, kodlama ve temellendirilmiş teori yaklaşımı (tahlilde). Özbek azınlığının bir önde geleni ve Başakşehir'deki göçmen Özbek cemaatinin altı dini lideriyle olmak üzere, toplamda yedi mülakat gerçekleştirildi. Beliren sonuçlar ve teorik model için destekleyici ve yansıtıcı kavramlar olarak ulusaşırılık ve azınlık kavramlarına başvuruldu.“Medrese çevresinde toplumun yapılanması”merkezi bir olgu olarak ortaya çıkmaktadır. Özbek topluluğu tarafından gerçekleştirilen farklı etkileşim stratejilerinin sonuçları, bu stratejilere müdahale edici bir koşul da olan dinsel yaşamın küreselleşmesini geliştirmiştir. Bu araştırma, göç, din ve Türkiye'deki ilgili çalışmaların literatürüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the social significance of Uzbek madrasah in Istanbul in the context of immigration and community experience of the Muslim Uzbeks. The data of the study was collected from fieldwork. Adopting the purposive sampling method, semi-structured interviews are done with seven prominent figures of Uzbek diaspora in Istanbul. Almost all of them are religious leaders from the immigrant Uzbek community in Başakşehir. In the analysis, following qualitative research methods are employed: Narrative analysis, textual analysis, and coding. Transnationalism and diaspora concepts are also alternatively applied to support and reflect the emergent results and theoretical model produced through grounded theory approach in the study.“Formation of society around madrasah”has appeared as the central phenomenon. Consequences of different interaction strategies of the Uzbek group lead to improved globalization of religious life which is also an intervening condition for these strategies. This study aims to make a contribution to the literature of immigration, religion and relevant studies in Turkey.