Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde karşılaşılabilecek risklerin değerlendirilmesi: Bir ağız ve diş sağlığı merkezinde inceleme
The evaluation of risks to encounter in oral and dental health centers: Examination in an oral and dental health center
  1. Tez No: 599172
  2. Yazar: EMRE ULUPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECLA DALBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İş güvenliği, iş sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği, ağız ve diş sağlığı merkezi, risk değerlendirmesi, occupational safety, occupational health, occupational health and safety, The oral and dental health center, risk assessment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İşletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği kavramı 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunun ve alt yönetmeliklerinin yürürlüğe girmesiyle önem kazanmıştır. Kanuni zorunluluklar ve cezai yaptırımlar ile herkesin hakkı olan sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanması için önleyici politikalar oluşturulmaya başlanmış, iş kazası ve meslek hastalıklarının yaşanmaması için kontrol mekanizmaları oluşturulmaya başlanmıştır. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin büyük etkisi bulunmaktadır. İşyerlerinde çalışanların ve ziyaretçilerin etkilenmesine sebep olabilecek risklerin ortadan kaldırılması için önleyici politikaların uygulanması gerekmektedir. Risk değerlendirmesi, acil durum eylem planı, eğitimler, denetimler gibi etmenler ile çalışılan ortam güvenli hale getirilmeli ve sürekli gelişim sağlanmalıdır. Sağlık tesisleri farklı riskleri barındıran iş kollarından biridir. Sağlık çalışanları hastalara hizmet verirken diğer taraftan kendi sağlığına etki edebilecek unsurlar ile karşılaşmaktadır. Tez konusu olarak ele alınan Ağız ve Diş sağlığı merkezi lokasyonu İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği'inde tehlikeli sınıfta olarak belirtilmektedir. Tezde ağız ve diş sağlığı merkezlerinde karşılaşılabilecek fiziki, kimyasal, biyolojik ve psikolojik riskler incelenerek tehlike bazlı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The term of Occupational Health and Safety in enterprises has become even more important as of the entry into force of sub regulations and the Law No. 6331 on Occupational Health And Safety. Preventive policies have been started to be established in order to provide a healthy and safe working environment that everyone has the right with Statutory obligations and criminal sanctions, and control mechanisms have been started to be formed in order to prevent occupational accidents and occupational diseases. Occupational health and safety measures have a great impact on the prevention of occupational accidents and occupational diseases. Preventive policies have to be implemented to eliminate the risks that may cause employees and visitors to be affected. Factors such as risk assessment, emergency action plan, trainings, audits should be secured and continuous improvement should be ensured. Health facilities are one of the lines of work that have different risks. While healthcare workers serve patients, they also encounter factors that may affect their health. The oral and dental health center location, which is considered as the subject of the thesis, is stated as dangerous class in the Principles Of Workplace Hazard Classes Related To Occupational Health And Safety. In the thesis, Physical, chemical, biological and psychological risks that may be encountered in oral and dental health centers were examined and evaluated as danger based.