Şiddeti dereceli olarak artan bisiklet egzersizlerinde ve toparlanmada kafein ve metabolitlerinin etkisi ve konsantrasyonlarının incelenmesi
  1. Tez No: 59922
  2. Yazar: H. HÜSREV TURNAGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddeti dereceli olarak artan bisiklet egzersizi, kafein, kahve, sıvı besin, idrar kafeini ve metabolitleri, Incremental bicycle exercise, coffee, caffeine, liquid meal, urine caffeine and caffeine metabolites. VI
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Literatürde IBE'de (şiddeti dereceli olarak artan bisiklet egzersizi) kafeinin etkisi konusunda birçok yayur olmasına rağmen, egzersiz sonrasında toparlanma ve idrar kafeini ile metabolitleri konusundaki bilgiler oldukça azdır. Bu çalışma; kafeinin şiddeti dereceli olarak artan bisiklet egzersizlerinde performansa ve toparlanmaya etkisi ile idrar kafein ve metabolitlerinin düzeyinin belirlenebilmesi için yapılmıştır. Çalışma 14 antrenmanlı erkek futbol oyuncu üzerinde 4 değişik günde; kafeinli kahve (kafein deneyi), kafeinsiz kahve (plasebo deneyi) verilerek ve kahve verilmeden (kontrol deneyi) yapılmıştır. Deneklere IBE'nden 75 dakika önce standart bir sıvı besin (Ensure) verilmiş, daha sonra kontrol deneyinde kahve verilmeden, kafein deneyinde egzersizden 60 dakika önce 5mg/kg kafein içeren kahve (Nescafe Gold) ve plasebo deneyinde plasebo olarak aynı miktarda kafeinsiz kahve (Nescafe Gold Decaffeinated), random ve çift kör araştırma dizaynında verilmiştir. IBE'den önce.denekler Monark marka bir bisiklet ergometresinde yüksüz olarak 5 dakika ısındıktan sonra (Sensor Medics Ergometrics 900) elektronik bir bisiklet ergometresinde tükettikleri oksijen ve ürettikleri karbondioksiti belirleyebilecek bir indirek gaz analizörü sistemiyle (Sensor Medics Metabolic Measurement System 2900C) test edilmişlerdir. Ayrıca kalp atomlarının alınması için (Unilife Trainingcomputer Sport Tester 300) bir sport tester kullanılmıştır. Denekler 50 Watt yükle başlayarak bisiklet pedalını 50 rpm'de her 3 dk'da bir 50 Watt artarak yoruluncaya kadar pedal çevirmişlerdir. Yorulup egzersizi bıraktıktan sonra 20 dakika süreyle toparlanma kalp atım hızlan ve solunum değerleri izlenmiştir. Test öncesi bir kez ve kafeinli kahve tüketiminden 2.5 saat ve 4 saat sonra deneklerden idrar alınmıştır. Aynı miktarda standart sıvı besin ve kafeinli kahve egzersiz yaptırılmadan da verilmiştir (dinlenim deneyi). İdrar kafein ve metabolitleri High Pressure Liquid Chromotography ile analiz edilmiştir. Sonuçlar eşleştirilmiş t testi ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmada 5mg/kg kafein dozunun IBE'nde ve IBE sonrasındaki toparlanma döneminde oksijen tüketimi, karbondioksit üretimi, soluk hacmi, solunumsal değişim oranlan, dakika akciğer solunumu, solunum frekansı ve kalp atım hızlan açısından önemli olmadığı bulunmuştur (p>0.05). Ayrıca 5mg/kg kafein içeren kahveyle sporcuların hiçbirisinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin kabul ettiği idrar kafein yoğunluğu olan 12ug/ml'lik doz sınırını aşmadıkları ve idrar kafein metabolitlerinde kafein deneyiyle dinlenim deneyi arasında istatistiksel bir farklılık olmadığı belirlenmiştir (p>0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Although there are many studies on the influence of caffeine on incremental bicycle exercises, there are very few studies showing the recovery, urine caffeine and its metabolites after exercise.This study was conducted to examine the influence of caffeine on incremental bicycle exercise performance and recovery period and to determine the level of urine caffeine and its metabolites. Fourteen healthy well trained male soccer players were included in regular instant coffee (Caffeine trial), decaffeinated coffee (Placebo trial) and control (Control trial) studies on 4 separate days. 75 minutes prior the tests 500 kcal standart drinks (Ensure) were given to the subjects. In random double blind order, in control trial without coffee, in caffeine trial regular instant coffee (5 mg./kg. caffeine) (Nescafe Gold) and in placebo trial same amounts of decaffeinated coffee (Nescafe Gold Decaffeinated) were given to the subjects 60 minutes before the tests. 5 minutes prior the incremental bicycle tests were warmed up on Monark bicycle ergometer without loading and immediately after tested on another electronic an bicycle ergometer (Sensor Medics Ergometrics 900), the oxygen consumption and carbondioxide production were measured by breath by breath analyzer (Sensor Medics Metabolic Measurement System 2900 C). Heart rates were measured by heart rate monitor (Unilife Trainingcomputer Sport Tester 300). Incremental exercise test protocol was started with a 50 Watts work loads with 50 revolutions per minute and in every 3 minutes the work load was stepped up 50 Watts till the subjects were exhausted. Twenty minutes following the cessation of the test heart rate and respiratory parameters were also measured. Urine samples were collected before and 2.5 h and 4 h after the coffee ingestion. And also the same amounts of standart drinks and regular instant coffee were given to the same subjects with the same prescription except exercise (Resting trial). Caffeine and its metabolites were analyzed on urine samples by High Pressure Liquid Chromatography. The results were analyzed statistically by paired t tests. In this study 5 mg/kg caffeine ingestion had no influence (p>0.05) on incremental exercise test and recovery oxygen consumption, carbondioxide production, tidal volume, respiratory frequency, respiratory exchange ratio, minute pulmonary ventilation and heart rate. Furthermore none of the athletes exceeded the urine caffeine limit of 12 ng/ml of the International Olympic Committee's doping regulation by the ingestion of regular instant coffee (5 mg/kg). In this study caffeine and caffeine metabolites' concentrations were not significantly different between caffeine trial compared to resting trial's values (p>0.05).