Algılanan etik liderlik davranışı ile algılanan duygusal zeka arasındaki ilişki
The relationship between perceived ethical leadership behavior and perceived emotional intelligence
  1. Tez No: 599382
  2. Yazar: MESUT TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA DENİZ BÖRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Değer, Etik Liderlik, Etik Davranış, Duygusal Zeka, Sosyal İlişki, Ethic Value, Ethic Leadership, Ethic behaviour, Emotional Intelligence, Social Relationship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde etik değerler işletmelerde önem taşımaktadır. Etik değerleri benimseyen ve etik davranışlar gösteren liderler çalışanlar tarafından daha fazla benimsenmektedir. Etik liderlik davranışları çalışanların bireysel performanslarını ve örgüte olan bağlılığını etkilemektedir. Liderlikte duygusal zekâ da önem taşımaktadır. Etik liderlerde duygusal zeka onların başarısında rol oynayan önemli bir özelliktir. Bu araştırmanın amacı yöneticilerde algılanan etik liderlikle algılanan duygusal zeka arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaçla İstanbul'daki bir tekstil firmasının çalışanları arasından tesadüfi olarak seçilen 202 kişiye anket uygulanarak SPSS 22 programında değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonunda, etik liderlikle duygusal zeka arasında genel, iyi oluş ve sosyallik kapsamında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Etik liderlik algısı arttıkça algılanan duygusal zeka, iyi oluş ve sosyallik artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, ethical values are important in businesses. Leaders who adopt ethical values and show ethical behaviors are more adopted by employees. Ethical leadership behaviors affect the individual performance of employees and their commitment to the organization. Emotional intelligence is also important in leadership. Emotional intelligence is an important feature of ethical leaders that plays a role in their success. The aim of this study is to investigate the relationship between perceived ethical leadership and perceived emotional intelligence in managers. For this purpose, 202 people were randomly selected among the employees of a textile company in Istanbul and the data were evaluated in SPSS 22 program. In conclusion, a significant positive relationship was found between ethical leadership and emotional intelligence in general, well-being and sociality. As the perception of ethical leadership increases, perceived emotional intelligence, well-being and sociality increase.