Lego destekli oyun eğitimi alan ebeveynlerin 60-72 aylık çocuklarının oyun alışkanlıklarının incelenmesi
Examination of play habits of 60-72-month-old children of lego-supported play education parents
- Tez No: 599411
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA TUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: LEGO, Oyun, LEGO Destekli Oyun, Oyun Alışkanlıkları, LEGO, gaming, Lego-powered gaming, gaming habits
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırma,“LEGO Destekli Oyun Eğitimi Alan Ebeveynlerin 60-72 Aylık Çocuklarının Oyun Alışkanlıkları”nı incelemeyi amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde bulunan Milli Eğitime bağlı bağımsız anaokulunun 2018-2019 eğitim öğretim yılında eğitim gören 60-72 aylık yaş grubu çocukları ve anne babaları oluşturmaktadır. Araştırma betimsel tarama üzerine kurgulanmıştır. Araştırmaya 35 çocuk ve aileleri katılmıştır. Araştırmada çocuklara, oyun tercihlerini belirlemek amacıyla altı soru yöneltilmiş, ailelerine ise 20 soruluk anket formu uygulanmıştır.İki aylık LEGO Destekli Oyun Eğitimi sonunda çocuklarla son görüşme yapılarak altı soru yöneltilmiş, ailelerine son anket formu uygulanmıştır.Veriler betimsel analiz yoluyla analiz edilmiştir. Lego Destekli Oyun Eğitim Programı sonunda çocukların oyun tecihlerinin farklılaştığı, LEGO oyunlarını tercihlerinde artış olduğu ve dijital ürün tercihlerinde azalma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca ailelere verilen bu eğitimin, ailelerin çocuklarıyla etkileşimlerini arttırdığı, LEGO'ya bakış açısını değiştirdiği ve LEGO'nun eğitime katkılarının (problem çözme ,yaratıcılık, dikkat becerileri, akıl yürütme ,kavramların öğretilmesi, ölçme becerileri vb) ailelere farkettirildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is intended to examine the gaming habits of 60-72-month-old children of parents who receive LEGO-assisted gaming training. The study group consists of 60-72 month age group children and their parents who were educated in the 2018-2019 academic year in the four branches of the independent kindergarten affiliated to National Education located in Küçükçekmece district of Istanbul Province. The research is based on descriptive screening. 35 children and their families participated in the study. In the study, six questions were posed to the children in order to determine their play preferences, and 20 question questionnaire was applied to their families.At the end of the two-month LEGO-Sponsored game training, the children were interviewed and six questions were asked to their families and the final questionnaire was applied.The data was analyzed through descriptive analysis. At the end of the Lego-Sponsored Game Training Program, it was concluded that children's game preferences differed, LEGO games preferences increased, and digital product preferences decreased. It was also concluded that this education provided to families increased the interaction of families with their children,changed the perspective of Lego,and that Lego's contributions to education (problem solving ,creativity, attention skills, reasoning ,teaching concepts, measuring skills, etc.) were made aware to families.