Hızlı yemek sektöründeki zincir mağaza işletmelerinde stok yönetimi ve bir uygulama
The inventory management of the chain stores at the fast food sector and an application
  1. Tez No: 599410
  2. Yazar: HÜSNÜ SİNAN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN NESRİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stok, Hızlı Yemek Sektörü, Zincir Mağaza, Kârlılık, Inventory (stock), FastFood, ChainStore, Profitability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüz sosyal ve ekonomik şartlarının etkisi ile değişen yaşam standartları, temposu yüksek yorucu çalışma hayatının bireyler üzerindeki etkisi, bununla birlikte iş seyahatlerinin çoğalması, genç nüfusun artması ve buna bağlı olarak genç nüfusun hane dışında daha çok vakit geçirmeleri gibi genel kabul görülen sosyal durumlar, hane halkının beslenme ihtiyaçlarını gidermek için, bireysel olarak kısıtlı zaman aralığında daha çok zamandan tasarruf etmek durumunda kalmasına neden olmaktadır. Değişen bu sosyal ve ekonomik şartlar, ihtiyaçların karşılanması için tüm sektörlerde doğrudan tüketici odaklı yatırım kararlarının alınmasına, özellikle yeme içme içerikli tüm sektörlerin, birer lokomotif bir sektör haline gelmesine neden olmuştur. Bu sektörlerden birisi de,“Hızlı Yemek Sektörü”dür. Bu sektörde faaliyet gösteren işletmeler sayesinde bireyler, beslenme gereksinimini karşılamak için daha az zaman ayırmakta ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmektedirler. Tüketici talebinin artması nedeniyle Hızlı Yemek Sektörü'nde faaliyet gösteren işletme sayısının giderek artıyor olması, bu işletmelerin standart sunumlar yapan markaların çatısı altına girerek zincir mağaza sistemine dahil olmalarına neden olmaktadır. Sisteme dahil olan tüm zincir mağaza işletmelerinde standart sunumlar yapılmakta, düşük maliyet, yüksek satış tutarı ile yüksek kâr elde etmeyi amaçlanmaktadır. Çalışmanın amacı, hızlı yemek sektöründe faaliyet gösteren zincir mağaza işletmelerinde iktisadi faaliyetlerin sonunda kârlılık ve maliyet hesaplarının doğru bir şekilde analiz edilmesini sağlayan en önemli unsurun stok olduğu, stok giriş ve çıkış hareketlerinin kontrolü için etkin stok yönetim metotlarının yanı sıra stoklara yönelik iç kontrol sistemi ve denetim mekanizmasının var olması gerektiğinin açıklanmasıdır.
Özet (Çeviri)
The changing social standards due to the impact of today's socio-economic conditions, the impact of tiring work life with high tempo on individuals, the increase in business travel, the increase in the young population and consequently the young population spend more time outside the household, generally accepted social conditions, individual to save time. These changing social and economic conditions have led to direct consumer-oriented investment decisions in all sectors in order to meet the needs, and especially all sectors with food and beverage content have become a locomotive sector. One of these sectors is the "Fast Meal Sector.. Thanks to the businesses operating in this sector, individuals spend less time to meet their nutritional needs and change their eating habits. Due to the increasing demand, the number of businesses operating in the Fast Food Sector is gradually increasing, which leads them to join the chain store system under the roof of the brands that make standard presentations. Standard presentations are made in all chain store businesses included in the system, and it is aimed to achieve high profit with low cost, high sales amount. In order to achieve this goal, the control of the stock movements is very important in determining the cost of the commercial product prepared and presented. The purpose of this study is to determine the correct analysis of stocks, profitability and cost accounts in chain store establishments operating in the fast food sector. Effective inventory management and internal control systems and audits for stocks are very important in determining the financial processes and influencing the decisions of the enterprise. to emphasize that it is important.