Neşet Ertaş türkülerindeki sosyal bilgiler dersi değerleri
Values of social sciences subject in Neset Ertas' folk music
  1. Tez No: 599522
  2. Yazar: OKAN DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MEYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Neşet Ertaş, Türkü, Sosyal Bilgiler, Value, Neset ERTAS, Folk Song, Social Sciences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Neşet ERTAŞ, 1950'li yıllarda başlayıp, 2008'li yılının başlarına kadar türküleriyle yaşadığı dönemde çığır açan, Abdallık kültürünün en önemli temsilcilerinden birisidir. Müzik hayatına kendisi gibi saz üstadı babası Muharrem Ertaş sayesinde başlayan sanatçının, müzisyen bir babanın oğlu olması sebebiyle çok küçük yaşta bağlama ve keman çalmayı öğrenmiştir. Geniş halk kesimlerinin yanı sıra musiki çevrelerinde de hayranlıkla dinlenilen usta müzisyen ''Garip'' mahlasıyla yazdığı şiirlerinde kendi hayatını anlatmıştır. Abdallık kültürünün son efsanesi olarak bilinen Ertaş, hayatta olduğu dönemde ''UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'' kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca ''Yaşayan İnsan Hazinesi'' ilan edilmiştir. Bu araştırmada Neşet ERTAŞ'ın türkülerinde yer alan sosyal bilgiler dersi değerlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi ile yürütülmüştür. Verilerin kaynağını Neşet ERTAŞ'ın sözlerini yazdığı ve söylediği türkü sözleri oluşturmuştur. Bu çalışmada Neşet ERTAŞ'ın Sosyal Bilgiler dersi değerlerini türkülerinde yansıttığı görülmüştür. Anadolu coğrafyasının, kültürünün yansıdığı eserlerde, sosyal bilgiler dersi kök değerleri olan; adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik kök değerlerin izlerinin görüldüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Neset ERTAS, who pioneers in his era with his folk songs from 50's to early 2008, is one of the most important representatives of Abdal culture. He, beginning his music life thanks to his saz-master father Muharrem ERTAS, learnt playing the saz and the violin at a young age as a result of being a musician's son. His songs were listened by music environment and, a vast majority of public as well, and he narrated his own life in his poems using his pen name“Garip”. Known as the last legend of Abdal culture, he was announced as“Living Human Treasure”by the Ministry of Culture and Tourism in the context of UNESCO's Convention for the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage. This study aims to reveal values of Social Sciences subject in Neset ERTAS's folk songs. The study was conducted using document analysis method, one of the qualitative researches. Folk song lyrics, written and sung by Neset ERTAS are the source of data. In this study, it is seen that Neset ERTAS reflects the values of Social Sciences in his folk songs. It is concluded that his works, reflecting Anatolian geography and culture, were impressed by Social Sciences subject core values such as justice, friendship, honesty, self-control, patience, love, responsibility, patriotism, and charitableness.