Üniversite öğrencilerinde sosyal ve duygusal yalnızlığın yordayıcıları olarak otomatik düşünceler ve duyguları yönetme becerilerinin rolü
The predictor roles of automatic thoughts and emotion management skills on social and emotional loneliness among university students
  1. Tez No: 599643
  2. Yazar: MEHMET ALİ KAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE REZAN ÇEÇEN EROĞUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal yalnızlık, duygusal yalnızlık, otomatik düşünceler, duyguları yönetme becerileri, Social loneliness, emotional loneliness, automated thoughts, emotion management skills
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde otomatik düşünceler ile duyguları yönetme becerilerinin sosyal ve duygusal yalnızlığı ne düzeyde yordadığını belirlemektir. Araştırma Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ne devam eden ve 144 erkek (%32.8), 295 kız (%67.2) toplam 439 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada katılımcıların duyguları yönetme beceri düzeylerinin belirlenebilmesi için Duyguları Yönetme Becerileri Ölçeği (Çeçen, 2006), sosyal ve duygusal yalnızlıklarını belirleyrbilmrk için Sosyal ve Duygusal Yalnızlık Ölçeği (DiTommaso ve Spinner, 1997) ve bireylerdeki olumsuz otomatik düşüncelerin oluşum sıklığını ölçmek amacıyla Otomatik Düşünceler Ölçeği (Hollon ve Kendal, 1980) kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri belirleyebilmek için Pearson Momentler Çarpımına, otomatik düşünceler ve duyguları yönetme becerilerinin sosyal ve duygusal yalnızlığı yordayıp yordamadığını belirleyebilmek için çok değişkenli regresyon analizine ve yer verilmiştir. Araştırmada sonucunda, üniversite öğrencilerin otomatik düşüncelerinin, sosyal yalnızlığı ve duygusal yalnızlığı yordadığı, duyguları yönetme becerilerinin ise yordamadığı görülmektedir. Araştırmanın diğer bulgusu olarak kadın üniversite öğrencilerinin otomatik düşüncelerinin sosyal yalnızlığı ve duygusal yalnızğını yordadığı ancak duyguları yönetme becerilerinin yordamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bir diğer bulgusu olarak erkek üniversite öğrencilerinin sosyal yalnızlığını ve duygusal yalnızığını, otomatik düşüncelerinin ve duyguları yönetme becerilerinin yordadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine how the ability of emotions management skills with automatic thoughts in university students predict social and emotional loneliness. The research was carried out in Education Faculty of Muğla Sıtkı Koçman University with a total of 439 university students (144 male (%32.8) and 295 female (%67.2)). In the study, Emotion Management Skills Scale (Chechen, 2006) was used to determine the opinions of participants about emotion management skill levels and Social and Emotional Loneliness Scale (DiTommaso and Spinner, 1997) was used to determine social and emotional loneliness levels. Automatic Thought Scale (Hollon and Kendal, 1980) was used to measure the frequency of occurrence of negative automatic thoughts in individuals. In the study, multivariate regression analysis and Pearson Moments Multiplication were used to determine the role of social thoughts and emotion management skills which are the predictions of social and emotional loneliness. As a result of the study, it is seen that the automatic thoughts of university students predict social loneliness and emotional loneliness, and the skills of managing emotions do not predict social loneliness and emotional loneliness. As another result of the study, it was concluded that automatic thoughts of female university students predicted social loneliness and emotional loneliness but did not predict emotion management skills. In addition, it was seen that male students ability to manage automatic thoughts and emotions predicted social loneliness and emotional loneliness.