Evli bireylerde yaşam doyumu, cinsel doyum ve evlilik uyumunun sosyodemografik değişkenlerle olan ilişkisinin incelenmesi
The relationship between life satisfaction, sexual satisfaction and marital adjustment in sociodemographic variables in married individuals
  1. Tez No: 599647
  2. Yazar: AYŞE KARALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Yaşam Doyum, Evlilik Uyumu, Evlilik Cinsel Doyum, Evlilik Türler, Marriage, Marriage Life Satisfaction, Marital Adjustment, Marriage Sexual Satisfaction, Marriage Types
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Aile toplumun temelini oluşturan en küçük yapı taşıdır. Eşler arasındaki ilişkinin sağlıklı olması ailede kurulan iletişim ve toplum için büyük önem taşımaktadır. Yapılan bu araştırmada, evli bireylerde evlilik yaşam doyumu, cinsel doyum ve evlilik uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Antalya ili Kepez İlçesinde ikamet eden 99 evli birey oluşturmuştur. Bu çalışmada örnekleme rastgele seçilen evli bireyler, gönüllülük esasına göre anket formlarını doldurmuşlardır. Araştırmadaki veriler Sosyo-demografik Bilgi Formu, Evlilik Yaşam Doyum Ölçeği, Yeni Cinsel Doyum Ölçeği ve Evlilik Uyum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda evli bireylerin evlilik yaşam doyum düzeyleri ile eşlerin çalışma durumu, eşin mesleği, çocuk sayısı ve aile ilişkileri değişkenleri arasında anlamlı farklılık tespit edilirken, cinsiyet, evlenmeden önce cinsel birliktelik durumu, ailede psikiyatrik öykünün olması, yatak odasında yatan çocuğun olması, sürekli ilaç kullanımının olması, eşlerin yaşı, evlilik süresi, evlilik türleri, eğitim ve meslek durumuna göre anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Araştırma sonucunda evli bireylerin cinsel doyum düzeyleri ile cinsiyet, evlilik süresi, yaş, meslek durumu, eğitim durumu, evlilik türleri, aile ilişkileri, eşlerin çalışma durumu, ailede psikiyatrik öykü olması, sürekli ilaç kullanımının olması ve yatak odasında yatan çocuğun olması değişkenleri arasında anlamlı farklılık saptanırken evlenmeden önce cinsel birliktelik durumu, aylık ortalama gelir durumu, eşlerden birinin fizyolojik rahatsızlığının olması durumu ile ilgili anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Araştırma sonucunda evli bireylerin evlilik uyum düzeyleri ile cinsiyet, çocuk sayısı ve sürekli ilaç kullanımı değişkenleri arasında anlamlı farklılık tespit edilirken, evlenmeden önce cinsel birliktelik durumu, eşlerin çalışma durumu, yatak odasında yatan çocuğun olması, eşlerin yaşı, evlilik süresi, evlilik türleri, yaş, aile ilişkileri, meslek ve eğitim durumuna göre anlamlı farklılık saptanmamıştır. Araştırma bulgularına göre evlilik yaşam doyum ile cinsel doyum arasında ileri derecede pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanırken, evlilik uyumu arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Evlilikte yaşam doyumu, cinsel doyum ve evlilik uyumu ile ilgili ortaya çıkabilecek problemlere yönelik uzmanlar tarafından psiko-eğitim çalışmaları yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Family is the smallest building block that forms the basis of society. Healthy relationship between spouses is of great importance for family communication and society. In this study, it was aimed to investigate the relationship between marital life satisfaction, sexual satisfaction and marital adjustment in married individuals. The sample of the study consisted of 99 married individuals living in Kepez district of Antalya. In this study, randomly selected married individuals completed the questionnaire on a voluntary basis. Data were collected using Socio-demographic Information Form, Marital Life Satisfaction Scale, New Sexual Satisfaction Scale and Marital Adjustment Scale. As a result of the study, significant differences were found between the married life satisfaction levels of the married individuals and the working status of the spouses, the profession of the spouse, the number of children and family relations, gender, sexual intercourse status before marriage, the presence of a psychiatric history in the family, the use of continuous medication in the bedroom. No significant differences were determined according to their age, spouse's age, duration of marriage, types of marriage, education and occupational status. As a result of the research, there is a significant difference between the sexual satisfaction levels of married individuals and gender, duration of marriage, age, occupational status, educational status, types of marriages, family relations, spouses' working status, having psychiatric history in the family, having continuous drug use and having children lying in the bedroom. There were no significant differences in sexual intercourse status before marriage, average monthly income status, and having one of the spouses' physiological disorders. As a result of the study, significant differences were found between the marital adjustment level of married individuals and gender, number of children and continuous drug use variables, while sexual intercourse before marriage, spouses' working status, having children in the bedroom, age of spouses, duration of marriage, types of marriage, age, There were no significant differences according to family relations, occupation and education level. According to the findings of the study, a significant positive relationship was found between marital life satisfaction and sexual satisfaction, while a negative relationship was found between marital adjustment. Psycho-education studies are recommended by experts for the problems that may arise in life satisfaction, sexual satisfaction and marital adjustment in marriage.