İbnü'l-Kayyım el-Cevziyye'nin Ehl-i kitabın iddialarına verdiği cevaplar ve karşı eleştirileri
Ibn al-Qayyim al-Jawziyya's responses and counter-criticism to the claims of the people of the book
  1. Tez No: 599648
  2. Yazar: ZEYNEP HOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH SABRİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Reddiye, Ehl-i kitap, tebşirat tahrif, nübüvvet, Polemical Work, People of the Book, tabshirat, tahrif, prophethood (nubuwwah)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
İbnü'l-Kayyım el-Cevziyye, Memlûkler döneminin (648/923-1250/1517) fikir hareketliliği içinde, toplumda gördüğü sorunlara çözüm bulmak gayesiyle birçok eser yazmıştır. Bunlar arasında reddiye geleneği bağlamında yazmış olduğu Hidâyetü'l-hayârâ fî ecvibeti'l-yehûd ve'n-nasârâ adlı eserini“İbnü'l- Kayyım el-Cevziyye'nin Ehl-i kitabın İddialarına Verdiği Cevaplar ve Karşı Eleştirileri”başlığı altında tez konumuz olarak belirledik. el-Cevziyye kitabında Ehl-i kitabın İslam, Hz. Muhammed ve Müslümanlar hakkındaki iddialarına cevap vermektedir. Dolayısıyla Hidâyetü'l-hayârâ'nın muhtevası, Hz. Muhammed'in önceki kutsal kitaplarda müjdelenmesi (tebşirat), nübüvvetinin ispatı (delâilü'n-nübüvve) açısından öne çıkmaktadır. Ama müellif, temelde“hak din İslam, son peygamber Hz. Muhammed”gerçekliğini ve buna dair inancını-iddiasını kitabının bütününde işlemektedir. Biz de tezimizde el-Cevziyye'nin, Ehl-i kitabın iddialarına verdiği cevapları, onlara getirdiği eleştirileri ve bu bağlamda kullandığı delilleri incelemeye, değerlendirmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Ibn al-Qayyim al-Jawziyya wrote many studies, in the mobility of ideas of Mamluk period (648/923-1250/1517), with the aim of finding solutions to problems which he saw in society. In this study titled“Ibn al-Qayyim al-Jawziyya's Responses and Counter-Criticism to the Claims of the People of the Book”, it is examined Al-Jawziyya's book, titled“Hidâyetü'l-hayârâ fî ecvibeti'l-yehûd ve'n-nasârâ”, which he wrote in the context of refutation tradition. In his aforesaid book, Al-Jawziyya responds to the claims of the People of the Book about Islam, Prophet Muhammad and Muslims. The content of Hidâyetü'l-Hayârâ stands out in terms of giving glad tidings of Prophet Muhammad in previous sacred books (tabshirat) and testifying of his Prophethood (proofs of prophecy). However Al-Jawziyya essentially handles the belief/claim that“Islam is true religion, Muhammad is last Prophet”in the whole book. In our study we have tried to examine and evaluate Jawziyya's responses and criticism to claims of the People of the Book, and the evidences he used in this way.