Üniversite eğitimi gören kız öğrencilerde yeme tutumlarının, beden algısı ve narsistik kişilik özelliği ile ilişkisi
The relationship between eating attitudes, body perception and narcissistic personality traits in female university students
- Tez No: 599659
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER EVRENSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme tutumları, beden algısı, narsistik kişilik özelliği, Eating attitudes, body perception, narcissistic personality trait
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Üniversite eğitimi gören kız öğrencilerde yeme tutumlarının, beden algısı ve narsistik kişilik özelliği ile ilişkisi Araştırmada üniversite öğrencisi kızlarda beden algısı ve narsistik kişilik özelliklerinin yeme tutumları üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Üsküdar Üniversitesi'nde 2018-2019 eğitim öğretim yılında lisans eğitimi gören 196 kız öğrenciye Sosyodemografik Bilgi Formu, Yeme Tutumu Testi, Beden Algısı Ölçeği ve Narsistik Kişilik Envanteri'nden oluşan veri toplama aracı uygulanmıştır. Araştırma verileri SPSS 23.00 ile değerlendirilmiş olup; korelasyon, regresyon, t-test ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre yeme tutumları beden algısı ve narsistik kişilik özellikleri tarafından yordanmaktadır. Buan göre beden algısı yeme bozukluklarını azaltırken, narsistik kişilik özelliklerinden teşhircilik yeme bozukluklarını artırmaktadır. 22-25 yaş aralığındaki kızların beden memnuniyeti daha küçük yaş grubundaki kızlardan yüksek, teşhircilik ve narsistik kişilik özelliği toplam puanı da düşüktür. Birinci sınıf öğrencilerinde yeme bozukluğu ve beden memnuniyetsizliğ yüksek iken, üçüncü sınıf öğrencilerinin narsistik kişilik özelliği diğer sınıf öğrencilerinden daha yüksektir. Anne ve babalarının düşük eğitim düzeyinde olması yeme bozukluğu ve beden memnuniyetsizliğini artırmaktadır. Bununla birlikte baba eğitim düzeyinin artmasına paralel olarak narsizmin özyeterlilik ve üstünlük boyutları da artmaktadır. Kardeşi olan kız öğrencilerin yeme bozukluğu düzeyleri tek çocuk olanlardan daha düşüktür. Bununla birlikte tek çocuk olanların narsistik kişilik özelliği daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of body perception and narcissistic personality traits on eating attitudes in university students. For this purpose, 196 girls who received undergraduate education in Üsküdar University in the 2018-2019 academic year were administered a data collection tool consisting of Sociodemographic Information Form, Eating Attitude Test, Body Perception Scale and Narcissistic Personality Inventory. The aim of this study is to determine the relationship between behavior problems and internet addiction in children between 12-17 years of age. For this purpose, a questionnaire was applied to 186 parents with children aged 12-17. In the questionnaire, Sociodemographic Information Form, Family-Child Internet Addiction Scale, Family Life and Child Rearing Attitude Scale and Refurbished Conners Parent Rating Scale-Short Form are included. The data were evaluated in SPSS 23.00 with Pearson correlation, regression, t-test and ANOVA analysis were used. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings of the study, eating attitudes were predicted by body perception and narcissistic personality traits. According to this, body perception decreases eating disorders and narcissistic personality traits increase eating disorders. The body satisfaction of girls in the 22-25 age group is higher than the girls in the younger age group and the total score of exhibitionism and narcissistic personality traits is lower. While eating disorder and body dissatisfaction were high in first grade students, narcissistic personality traits of third grade students were higher than other grade students. The low educational level of their parents increases eating disorder and body dissatisfaction. However, self-efficacy and superiority dimensions of narcissism increase in parallel with the increase in father education level. Girls with siblings had lower eating disorders than single children. However, narcissistic personality traits are higher in single children.