Ergenlik dönemindeki bireylerin karşı cinse yönelmesinde aile içi sorunlarından etkilenmeleri
The effects of family problems in the opposite gender orientation of the individuals in adolescence
- Tez No: 599687
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA BARİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aile İçi Sorunlar, Ergenlik Dönemi, Karşı Cinse Yönelim, Family, Family Problems, Adolescence, the Opposite Gender Orientation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada, ergenlik dönemindeki bireylerin, aile içerisinde karşılaştıkları tutum, davranış ve problemler belirlenerek karşı cinse yönelimleri arasında ilişki kurulması ve ergen sağlığı ile ilgili önerilerde bulunmamızı sağlayacak analizlerin yapılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, İstanbul ilinde bulunan orta öğretim kurumlarında öğrenim gören 14-20 yaş aralığındaki 139 kız 131 erkek olmak üzere toplam 270 örneklem grubu oluşturulmuştur. Katılımcılara sırasıyla, aile içi sorunlarını ölçmek için Gençlik Döneminde Aile Sorunlarını Değerlendirme Ölçeği(GDASDÖ) ve demografik özellikleri ve karşı cinse yönelimi ölçmek için Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Araştırma, bir adet hipotez ve onun alt hipotezleri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Gerekli varsayımlar incelendikten sonra analiz sürecine geçilmiştir. Karşı cinse yönelim değişkenlerinin iki gruptan oluşan kategorik yapısı ve analizlere ilişkin varsayımlara bağlı olarak, aile içi sorunları açısından karşı cinse yönelimi incelemek amacıyla bağımsız örneklemler için t-testi Bağımsız (independent sample t-test) kullanılmıştır. Araştırma kapsamındaki tüm analizler SPSS 25 ve .05 anlamlılık düzeyiyle incelenmiştir. Araştırma bulguları temel hipotez doğrultusunda aile içi sorunları yüksek olan ergenlik dönemindeki bireylerin aile içi sorunları düşük olan ergenlik dönemindeki bireylere göre karşı cinse daha fazla yönelim gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Alt hipotezler doğrultusunda, otoriter-baskısı tutumu benimseyen, sosyal etkinliklerde kısıtlılık yaşayan, ekonomik sorun yaşayan, aile içerisinde duyarsız ve tutarsız davranışlara maruz kalan, aile ilişkilerinde sınırsızlık ve istismar yaşayan, anne-baba ilişkileri uyumsuz olan ailelerin çocuklarının karşı cinse daha fazla yönelim gösterdiği analiz sonuçlarında istatiksel olarak anlamlı düzeyde etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Çalışmada elde edilen bulgular, literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between family problems and the opposite gender orientation of the individuals in adolescence. In this respect, the data was collected from a total of 270 adolescents as 139 girls and 131 boys, aged 14-20 years, who were studying high schools in Istanbul. Participants were administered the Family Problems of Young Adulthood Evaluation Scale to measure family problems and Personal Information Form to assess democratic characteristics and the opposite gender orientation. The study was conducted based on one hypothesis and its sub-hypotheses. Depending on the categorical structure of the opposite gender orientation variables comprising of two groups and the assumptions related to the analyses, independent sample t-test was used to investigate the opposite gender orientation in term of family problems. All analyses were performed using SPSS 25 and .05 significance level. According to the main hypothesis, findings of the study revealed that individuals in adolescence with high levels of family problems shown greater the opposite gender orientation than those with low levels of family problems. According to the sub-hypotheses, analysis results showed that adolescents who had authoritarian-oppressive attitude, insensitivity and inconsistency in relations, disharmony between parents, limited social activity, disorder in the house, financial problems, intrusion and abuse, and health and social problems family structure significantly reported more the opposite gender orientation. Finding of the study were discussed in light of the literature.