Irak' ta tüketilen bazı baharatların antibakteriyal ve antioksidan aktiviteleri
Antibacterial and antioxidant activities of some spicesconsumed in Iraq
- Tez No: 599940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Aktivite, Baharat, Antibakteriyal, Antioxidant, Activity, Spice, Antibacterial
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, Irak'ta yaygın olarak tüketilen sekiz farklı baharatın [Citrus aurantifolia Christm. (siyah limon) , Croccus sativus L. (safran), Syzygium aromaticum L. (karanfil), Myristica fragrans Houtt. (küçük hindistan cevizi), Matricaria chamomilla L. (papatya), Curcuma longa L. (zerdeçal), Piper nigrum L. (karabiber), Cuminum cyminum L. (kimyon)] hidrodistilasyon metodu ile uçucu yağları elde edilmiştir. Uçucu yağların antibakteriyal aktivitelerinin belirlenmesinde Mikrobroth Dilüsyon metodu kullanılmıştır. Kimyon, karanfil, küçük hindistan cevizi, zerdeçal ve papatya uçucu yağlarının çalışmada kullanılan bakterilere karşı kontrol antibiyotiğine kıyasla daha düşük seviyelerde antibakteriyal aktiviteye sahip olduğu görülmüştür. Baharat türlerinin metanol ekstraktları hazırlanarak antioksidan aktiviteleri iki farklı metot kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonucuna göre, çalışmada kullanılan tüm baharatların farklı oranlarda antioksidan kapasiteye sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, essential oils of eight different spices commonly consumed in Iraq [Citrus aurantifolia Christm. (black lemon), Croccus sativus L. (saffron), Syzygium aromaticum L. (cloves), Myristica fragrans Houtt. (nutmeg), Matricaria chamomilla L. (chamomile), Curcuma longa L. (turmeric), Piper nigrum L. (black pepper), Cuminum cyminum L. (cumin)] were obtained by hydrodistilation method. Microbroth Dilution method was used to determine the antibacterial activities of essential oils. It was obtained that the essentials oils of cumin, clove, nutmeg, turmeric and chamomile have lower levels of antibacterial activity than the control antibiotic used in the study.. The methanol extracts of the spice species' antioxidant activities were determined by using two different methods. According to the result of the study, it was found that all spices have different antioxidant capacity.