Fındık hasat harman makinalarının iş güvenliğini belirleyenparametrelerin tespiti
Hazelnut harvesting threading machines determi̇ni̇ng occupati̇onal safetydetermination of parameters
  1. Tez No: 599957
  2. Yazar: AHMET OBALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Fındık hasat makinesi, Risk Değerlendirmesi, İş kazaları, traktör, Occupational Health and Safety, Hazelnut harvesting machine, Risk Assessment, Work accidents, tractor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Yapılan çalışma sonucunda iş sağlığı ve güvenliği konusunda en büyük riskin kayış kasnak sis-temi, dişli sistemleri ve silindir çiftleri gibi hareketli aksamlardan kaynaklanan uzuv kayıpları ve yara-lanmalar olduğu tespit edilmiştir. Yeterli ve uygun koruyucu kapaklar, siviç sistemleri ve fotosel tertibat-ları ile birlikte işçilerinde eğitilmesiyle bu kazalar önlenebilir. Bunlarla birlikte makineler ile ilgili belirlenen risk ve tehlikelere karşı L-tipi matris yöntemi ile risk değerlendirme çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the study, it was determined that the biggest risk in terms of occupational health and safety is the loss of limbs and injuries caused by moving parts such as belt pulley system, gear systems and roller pairs. These accidents can be prevented by training the workers with adequate and suitable protec-tive covers, switch systems and photocell devices. In addition to this, risk assessment studies were carried out with L-type matrix method against the risks and dangers related to the machines.