Holstein ırkı sığırların ayaklarının 3 boyutlu modellerinin oluşturulması ve artırılmış gerçeklik ortamına aktarılması
Creating 3-dimensional models of the legs of Holstein race cattle and transferring to the enhanced reality environment
- Tez No: 599985
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Veteriner Hekimliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: 3B Modelleme, Artırılmış Gerçeklik, Sığır Ayakları, Anatomi Eğitimi, Dijital Eğitim Materyali, Mobil Uygulama, 3D Modeling, Augmented Reality, Cattle Feet, Anatomy Education, Digital Training Material, Mobile Application
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Değişen ve gelişen eğitim ortamları, öğrenenler ve öğretenlerin etkileşimini artırmaya yönelik arayışları ortaya çıkarmıştır. En dikkat çekici gelişmelerden birisi de Artırılmış Gerçeklik teknolojisidir. Literatür taramasında, artırılmış gerçeklik (AG) uygulamalarının veterinerlik alanında çok az, geliştirme ortamının ise uygun bir disiplin olduğu görülmüştür. Bilimsel araştırmalarda kullanılan kadavralar üzerinde, araştırmacılar istedikleri gibi kesit alamayıp ayrıntılı incelemesini yapamamaktadırlar. Hayvanlardaki kemiğin, tırnağın ve yumuşak dokunun iç kısımları ayrıntılı olarak kadavra üzerinde incelenememektedir. Anatomi eğitiminde sığır ayak ve tırnak yapısının iyi bilinmesi çok önemlidir. Sığır ayak ve tırnak rahatsızlıklarının topallığa sebep olduğu, topallığın ise fertiliteyi düşürdüğü ve ekonomik problemlere yol açtığı literatürde ifade edilmektedir. Veterinerlik eğitiminde ve bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere görsel dijital içeriklerin hazırlanması, temin edilmesi ve 3 boyutlu (3B) modellerin oluşturulması önem arz etmektedir. Tez çalışmasında, Holstein ırkı sığır ayakların Bilgisayar Tomografi (BT) görüntüleri kullanılarak, damar, yumuşak ve sert doku ve tırnak yapısının 3B modelleri oluşturulmuş ve oluşturulan modeller AG ortamına aktarılarak mobil uygulama haline getirilmiştir. Holstein sığırın ön ve arka olmak üzere 4 ayağı temin edilerek ayak damarlarına kontrast madde içeren latex solüsyon enjekte edilmiştir. İki gün süreyle bekletildikten sonra ayakların bilgisayarlı tomografisi çekilmiş ve elde edilen görüntüler MIMICS programına aktarılarak 3B ayak damarları modellenmiştir.. Oluşturulan tüm modeller birleştirilip konumlandırıldıktan sonra Blender programı ile açılıp bu programda yapılan çeşitli düzenleme ve optimizasyon işlemlerinden sonra oluşturulan objeler, Unity3D programına aktarılmıştır. Unity3D programında çeşitli konumlandırmalar yapılıp sahneler oluşturulduktan sonra Vuforia eklentisi ile bağlantı kurulup başarılı bir şekilde AG uygulaması oluşturulmuştur. Bu uygulama ile sığır ayakları üzerinde yapılacak araştırmalara kolaylık sağlanabilecektir. Ayrıca, mobil uygulama olmasından dolayı her zaman, her yerde erişebilir ve ekonomik olacak, kadavra ve maket bulma zorluğu ortadan kaldırılmış olabilecektir. Bu şekilde yapılan uygulama görsel, eğlenceli, etkileşimli ve cazip olabilecek ve öğrencilerin derslere olan ilgi ve motivasyonları artırılabilecek ve öğrenmeyi de kolaylaştırabilecektir.
Özet (Çeviri)
Changing and developing educational environments have led to the quest to increase the interaction of learners and teachers. One of the most striking developments is Augmented Reality technology. In the literature review, it is seen that augmented reality (AG) applications are very few in veterinary field and development environment is an appropriate discipline. On the cadavers used in scientific researches, researchers cannot take cross-sections as they wish and do not make detailed examination. The interior of bone, nail and soft tissue in animals cannot be examined in detail on the cadaver. In anatomy education, it is very important to know the cattle foot and nail structure well. It is stated in the literature that bovine foot and nail disorders cause lame, and lame reduces fertility and causes economic problems. It is important to prepare and provide visual digital contents and to create 3-dimensional (3D) models for use in veterinary education and scientific research. In the thesis study, 3D models of vascular, soft and hard tissue and nail structure were created by using Computer Tomography (CT) images of Holstein breed bovine feet and the models were transferred to AG environment and made mobile application. Latex solution containing contrast material was injected into the veins of the foot by providing 4 feet of Holstein cattle, anterior and posterior. After waiting for two days, the computed tomography of the feet was taken and the images obtained were transferred to the MIMICS program and 3D foot veins were modeled. All the models were combined and positioned. After all the models created are combined and positioned, they can be opened with Blender program and positioning various scenes and creating scenes in Unity3D program, Vuforia plug-in was established and AG application was successfully created. With this application, it will be possible to facilitate the researches on cattle feet. In addition, because it is a mobile application, it will be accessible and economical anytime, anywhere, and the difficulty of finding cadavers and models may be eliminated. In this way, the application can be visual, fun, interactive and attractive and the students' interest and motivation to the lessons can be increased and learning will be easier.