Kadın güreşçilerin spor hayatlarında karşılaştıkları zorlukların incelenmesi
Investigation of difficulties of women wrestlers in sports life
- Tez No: 600021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ZAHİT SERARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güreş, Kadın, Güçlük, Wrestling, Woman, Difficulity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Araştırmada, kadın güreşçilerin cinsiyetleri temelli karşılaştıkları güçlüklerin belirlenerek, bu sorunların çözümüne ilişkin önerilerin oluşturulması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2017-2018 güreş sezonunda müsabık olan kadın güreşçilerden oluşturmaktadır. Örneklem olarak aynı sezonda görev almış 18 yaş üstü elit sporcu kadınlarla görüşmeler yapılarak Türkiye'de güreş sporundaki kadının yerine ilişkin algıları belirlenmeye çalışılmıştır. Toplam 12 sporcu araştırmaya dahil edilmiştir. Teorik Örneklem (Kümbetoğlu, 2005) ile röportaj yapılan güreşçiler belirlenmiştir. Görüşmeler, ses kayıt cihazı ve anında not alma eşliğinde yapılmıştır. Görüşmelerde,“görüşme formu”ve konularla ilgili ayrıca ek sorular da sorulması yoluyla daha ayrıntılı bilgi alınması sağlanmıştır. Katılımda çeşitliliği sağlamak yoluyla evrene genelleme yapmak değil, çeşitli durumlar arasında ne tür ortaklıkların ve benzerliklerin var olduğunu keşfetmek amaçlanmıştır Bulgulara göre katılımcıların cinsiyetleri nedeniyle yaşadıkları sorunlar farklılık göstermekle birlikte halen güçlü şekilde mevcuttur. Kadın güreş sporcularının bu branşı farklı sebeplerle de olsa bilinçli olarak seçtikleri ve bu sporları yapmanın onlara kişisel ve sosyal açıdan pek çok katkısının olduğuna inandıkları görülmüştür. Bu sporcuların güreş sporunu seçerken ve katılımlarını devam ettirirken cinsiyetleri nedeniyle engellemeler ve baskılarla karşılaşmanın yanı sıra sporcuların destek gördüğü de ortaya çıkmıştır. Kadın sporcuların toplumsal cinsiyet bağlamında yaşadıkları deneyimlerde Türkiye'de kadın sporcu olmanın zorluğu ön plana çıkmış̧, toplumsal kabulün ise başarı ile birlikte geldiği anlaşılmıştır. Kadın güreş sporcuları genelde toplumun değer yargılarının ataerkil olması, ailenin geleneksel beklentileri, evliliğin kadın için zorunlu gibi görülmesi ve kadınların ekonomik özgürlüğünün benimsenmemesinin karşılaşılan sorunlar olduğu anlaşılmıştır. Bunun yanı sıra bazı sporcular genel olarak başarılı olamama korkusu yaşadıklarını ve bunun nedeni olarak aile ve çevresindeki bireylerin onlarda oluşturduğu baskıdan kaynaklandığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the challenges faced by women wrestlers based on their genders and to formulate suggestions for solving these problems. The population of the research is composed of women wrestlers who are competing in the 2017-2018 wrestling season. As sampling, interviews were conducted with women wrestlers who are over 18 and competing in the same season to try to determine their perception of theplace of women wrestlers in Turkey. A total of 12 athletes were included in the study. Wrestlers who were interviewed with the oretical sample (Kümbetoğlu 2005) were determined. Interviews were conducted with voice record erandinstant note-taking. During the interviews, more detailed information was obtained by asking additional questions and through the "interview form. It was not aimed to generalize there sultsto the population by providing diversity in participation, but to discover what kind of partnerships and similarities exist between various situations. According to the findings, the problem sex perienced by the participants duet otheir gender differ but stil exist strongly. It has been observed that women wrestling athletes consciously choose this branch for different reasons, and they believe that making these sports has many personal and social contributions to them. While choosing the wrestling sport and continuing their participation, besides the obstacles and pressures duet otheir gender, it was also revealed that athletes got support also. In the context of women wrestlers' experiences in Turkey, the results stood out the challenges of being a female athlete in Turkey and that acceptance from the society comes with success. The problems encountered by women wrestling athletes are the patriarchal values of the society, the traditional expectations of the family, then ecessity of marriage to be seen as compulsory for women and the failure to adopt women's economic freedom. In addition, some athletes have fear of success in general, and the reason for this is the pressure of the family and the individuals around them.