Okul öncesinde toplumsal barış eğitimi programının okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların sosyal beceri gelişimlerine etkisi
The effect of pre-school peace education program on social skill developments of pre-school students
  1. Tez No: 600056
  2. Yazar: SEVGİ ŞAHBAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ELAGÖZ YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Çocuk, Sosyal Beceri, Pre-school Education, Child, Social Skill
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı okul öncesinde toplumsal barış eğitimi programının okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların sosyal beceri gelişimlerine etkisinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada toplumsal barış eğitimi alan ve almayan çocukların cinsiyet, yaş, ebeveynlerinin yaşları ile ebeveynlerinin eğitim düzeyleri arasında bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul İlinde Başakşehir'de bulunan Okul öncesi Eğitim kurumlarında eğitim gören 5-6 yaş grubundaki çocuklar oluşmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde Ki-kare, Mann Whitney U ile Wilcoxon Testleri kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; toplumsal barış eğitimi alan çocukların kişiler arası beceriler, kızgınlık davranışlarını kontrol etme ve değişikliklere uyum sağlama becerileri, akran baskısı ile başa çıkma becerileri, kendini kontrol etme becerileri, sözel açıklama becerileri, sonuçları kabul etme becerileri, amaç oluşturma becerileri, görevleri tamamlama ve sosyal beceriler ölçeklerinin son test puanların toplumsal barış eğitimi almayan çocukların bu ölçeklerden aldıkları son test puanlarına oranla daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to evaluate the effect of pre-school peace education program on social skill developments for students who continue to pre-schools. Besides, children's sex, age, their parents' age and level of education, who have or do not have social peace education, are examined. The population of the research is 5-6 aged children who go to pre-school education institutions, in Basaksehir, Istanbul. Chı-square, Mann Whitney U, and Wilcoxon Tests are used in the analysis of data. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that children who have social peace education have higher scores on the scales of interpersonal skills, controlling anger behaviors and skills on adjustment to changes, coping skills with peer pressure, self-control skills, verbal statement skills, skills on recognizing the results, aim building skills, accomplishing missions and social skills, than the children who do not have the same education.