Referans grupların ve yabancı ürün satın alma niyetinin tüketicilerin entrosentrizm eğilimleri üzerindeki etkileri
The effects of reference groups and foreign product purchase intention on ethnocentrism tendencies of consumers
  1. Tez No: 600156
  2. Yazar: MİYASE HALİDE ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÜNSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışı, Referans Gruplar, Yabancı Ürün Satın Alma Niyeti, Tüketici Etnosentrizmi, Consumer Behavior, Reference Groups, Foreign Product Purchase Intention, Consumer Ethnocentrism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, sosyal faktörler grubuna dahil olan referans grupların ve ayrıca yabancı ürün satın alma niyetinin tüketicilerin etnosentrizm eğilimleri üzerindeki etkilerini tespit etmek ve bu etkilerin ne yönde olduğunu ölçmeye çalışmaktır. Araştırmanın örneklemi, bir üretici firmanın beyaz ve mavi yakalı çalışanlarından oluşmaktadır. Araştırmamızda referans grupların ve yabancı ürün satın alma niyetinin tüketici etnosentrizmine etkisi ele alınmıştır. Tüketicilerin satın alma sürecinde referans grupların etkisi ve etnosentrizm eğilimlerinin demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği analiz edilmiştir. Bulgulara çalışmanın sonuç kısmında yer verilmiştir. Analiz bulgularına göre, referans grupların tüketicilerin etnosentrizm eğilimleri ile ilişkisinin anlamlı yönde olduğu tespit edilmiş, referans gruplarının etkisi arttıkça tüketicilerin etnosentrizm eğilimlerinde artış görülmüştür. Yabancı ürün satın alma niyetinin tüketicilerin etnosentrizm eğilimlerine etkisi ise negatif yönlü olup, yabancı ürün satın alma niyeti arttıkça tüketicilerin etnosentrizm eğilimlerinde azalma olduğu tespit edilmiştir. Son olarak araştırmanın kısıtlarına değinilmiş ve gelecekte yapılacak çalışmalara öneride bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine effects of reference groups which includes in social factors and also effects of foreign product purchase intentions to ethnocentrism tendencies of consumers and try to measure which direction are these effects. The sample of this research consist of, white and blue collar employees of a manufacturing company. The effects of reference groups and foreign product purchase intentions on consumer ethnocentrism is handled in our research. The effect of reference groups and ethnocentrism tendencies in the purchasing process of consumers were analyzed according to their demographic characteristics. Findings are given in the conclusion part of the study. According to the findings of the analysis, the relationship between reference groups and ethnocentrism tendencies of consumers was found to be significant, as the effect of reference groups increased, increase in the consumers' ethnocentrism tendencies was observed. The effect of foreign product purchase intention on the ethnocentrism tendencies of consumers is negative, as the foreign product purchase intention increased, decrease in ethnocentrism tendencies of consumers was determined. Finally, the limitations of the research were mentioned and suggestions were made for future studies.