Dinamik ve FIFA 11+ ısınma yöntemlerinin futbol oyuncularının esneklik, dikey sıçrama ve çeviklik performansları üzerine akut etkisi
The acute effects of dynamic and FIFA 11+ warming-up methods on flexibility, vertical jumping and agility performance of football players
- Tez No: 600191
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KIZILET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dinamik ısınma, FIFA 11+, esneklik, dikey sıçrama, çeviklik, Dynamic warm up, FIFA 11+, flexibility, vertical jumping, agility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Dinamik ısınma, FIFA 11+ ısınma ve dinamik-statik ısınmanın bir arada olduğu geleneksel ısınma yöntemlerinin 14 yaş grubu futbolcularda esneklik, dikey sıçrama ve çeviklik parametrelerine olan akut etkinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza profesyonel olarak futbol oynayan 14 yaş grubu, boy ve vücut ağırlığı ortalamaları. 174,95±5,03 cm. 61,5±3,16 kg. olan toplam 24 kişi (n=24) katılmıştır. Çalışma grubunu oluşturan katılımcılar dinamik ve FIFA 11+ ısınma protokollerini uygularken kontrol grubunu oluşturan katılımcılar ise geleneksel ısınma protokolünü uygulamıştır. Araştırmada tüm grupların fiziksel performansları değerlendirmek için; esneklik, dikey sıçrama ve toplu topsuz çeviklik test ölçümleri yapılmıştır. Vücut yüzey ısısını belirlemek için ise termal kamera kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin farklı ısınma yöntemleriyle ölçülen parametreler üzerinde etkisinin olup olmadığına bakmak amacıyla varyans analizi kullanılmıştır. Gruplardan farkı olan ısınma yöntemini belirlemek amacıyla ise bonferroni düzeltmesi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 19.0 paket programı kullanılmış ve anlamlılık düzeyi p0,05 olarak alınmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre; dinamik ve FIFA 11+ ısınma protokollerini uygulayan futbolcuların geleneksel ısınma protokolünü uygulayan futbolculara göre hem vücut yüzey ısısı hem de dikey sıçrama derecelerinde p0,05 düzeyinde anlamlı bulunmuştur. Geleneksel ısınma protokolündeki bu sonucun; geleneksel ısınma protokolünü oluşturan statik esneklik uygulamalarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Sonuç: Dinamik ve FIFA 11+ ısınma protokollerinin dikey sıçrama ve vücut yüzey ısısını olumlu yönde etkilediğinden dolayı antrenman veya müsabaka öncesi yer alması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the accute effect of traditional warm up methods which includes dynamic warm up, FIFA 11+ and dynamic-static warm up on parameters of flexibility, vertical jumping and agility on football players in age group of 14. Methods: A total of 24 persons who are playing football professionally from age group of 14 and whose average height and body weights are 174,95±5,03 cm. 61,5±3,16 kg, have participated our study. While the participants of experimental group practiced the dynamic and FIFA 11+ warm up protocol, the participants of control group practiced the traditional warm up protocol. In this study, the test measurements of flexibility, vertical jumping and agility with/without ball were realized to be able to evaluate the physical performance of all groups. The thermal camera was used to determine the body surface temperature. The variance analysis and Bonferroni correction tests used to determine whether the data obtained had an impact on the parameters measured with different warm up methods. SPSS 19.0 software was used for the analysis of data obtained and the significance level was set at p0,05. Results: The statistical significance on results of body surface temperature and vertical jumping was found p0,05 on players performing FIFA 11+ and dynamic warm up methods compared to players performing traditional warm up protocol. Conclusion: As a result, since the dynamic and FIFA 11+ warm up protocols have positive effect on body surface temperature and vertical jumping, it is recommended to include them before trainings or matches.