Babaların doğuma yönelik duygu ve düşünceleri
Emotions and thoughts about childbirth of first time fathers
- Tez No: 600220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR SERÇEKUŞ AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Birth, Cesarean Section, Emotion, Father, Qualitative Research, Thought, Vaginal Delivery
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Annelerin doğuma yönelik duygu ve düşünceleri konusunda çalışmalar olmasına karşılık babaların duygu ve düşünceleri yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışma ilk kez baba olan erkeklerin doğuma yönelik duygu ve düşüncelerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma Denizli ilinde Pamukkale Üniversitesi Hastanesi ve Denizli Devlet Hastanesi'nde yapılmıştır. Araştırmaya ilk kez baba olan, eşi sağlıklı bir gebelik ve doğum geçirmiş, sağlıklı bir yenidoğana sahip olan, eşi üç gün içinde doğum yapmış olan, 18 yaş üstü ve araştırmaya katılmaya gönüllü 17 baba alınmıştır. Araştırma, tanımlayıcı fenomenolojik yaklaşımın kullanıldığı nitel bir çalışmadır. Araştırmada Tanıtıcı Bilgi Formu ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından yüz yüze derinlemesine görüşme ile toplanmıştır. Görüşmeler 23 dakika ile 46 dakika arasında değişmiştir. Veriler üç ana tema altında toplanmıştır: doğuma yönelik düşünceler, doğuma yönelik duygular, baş etme. Babalar doğuma katılmak istemiştir ancak hastaneler buna izin vermediği için doğuma katılımları mümkün olmamıştır. Babalar doğumdan önce, doğum esnasında ve doğumdan sonra korku, heyecan, mutluluk gibi birbirinden farklı duygular hissetmiştir. Korkuları ile baş edebilmeleri için desteklenmeye ihtiyaç duymuştur. Babaların doğum sürecine dahil olabilmeleri için antenatal eğitimlere katılmaları önemlidir. Sağlık personeli doğum sürecinde babaya ihtiyaç duyduğu bakımı ve desteği sağlamalı, babaların duygularını ifade etmelerine yardımcı olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Although there are studies on the emotions and thoughts about childbirth of mothers, the emotions and thoughts of fathers have not been studied sufficiently. This study was made with the aim of determining the emotions and thoughts about childbirth of first time fathers. The research was carried out at the Pamukkale University Hospital and the Denizli State Hospital in Denizli Province. Seventeen fathers were taken into the scope of the research who were fathers for the first time, whose spouses had a healthy pregnancy and childbirth, who had a healthy newborn, whose spouses had given birth within three days, who were 18 years of age or older and who voluntarily participated in the study. The research was a qualitative study in which a definitive, phenomenological approach was used. An Introductory Information Form and a Semi-Structured Interview form were used in the research. The data were collected by the researcher in face-to-face in-depth interviews. The interviews varied between 23 minutes and 46 minutes. The data were collected under three main themes: thoughts about childbirth, emotions about childbirth and coping with childbirth. Fathers wanted to participate in childbirth, but it was impossible for them to participate in childbirth since the hospitals didn't not permit this. Fathers felt different emotions, such as fear, excitement and happiness prior to childbirth, during childbirth and after childbirth. Fathers felt a need for support in order to be able to cope with their fears. It is important for fathers to participate in antenatal education for them to be included in the process of childbirth. Health personnel should provide the care and support for which fathers feel a need during the process of childbirth and should assist the fathers in expressing their emotions.