Göçmen çocukların resim yoluyla değerlendirilen duygu ifadeleri ile annelerin çocuklarının duygu ifade becerilerine yönelik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between immigrant children's emotional expressions assessed through pictures and the perceptions of the mothers towards their child's emotional expression skills
- Tez No: 792102
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA BAYSAN ARABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Göç, göçmen, çocuk, duygu, duygu ifade becerisi, resim, Immigration, immigrant, child, emotion, emotion expression skill, painting
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, göç yaşantısı olan ailelerin okul öncesi dönemde olan (36-72 aylık) çocuklarının, duygu ifade becerilerini resim yoluyla incelemektir. Gereç-Yöntem: Araştırma, göç yaşantısı olan ailelerin okul öncesi dönemde olan (36-72 aylık) çocuklarının, duygu ifade becerilerinin resim yoluyla incelenmesi amacıyla betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Veri toplamak için Tanıtıcı Bilgi Formu, Çocuk Duygu İfade Etme Ölçeği (ÇDİEÖ) ve çocukların çizdikleri resimler kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türk Kızılay İzmir Toplum Merkezi'ne başvuran 3-6 yaş arasında çocuğu olan göçmen bireyler oluşturmuştur. Araştırmaya katılma konusunda onay veren ebeveynler ve çocuklarına tercüman eşliğinde bilgi verildikten sonra formlar doldurtulmuştur. Devamında güven ortamının sağlanması amacıyla çocuklar ile tanışma oyunu oynanıp duygu çemberindeki dört duygu (Mutluluk, Utanç, Öfke ve Üzüntü) ile ilgili konuşulmuştur. Sonrasında A4 boyutunda kağıt ve 12 renk kuru boya verildi.“Bu duygular ile ilgili resim çizebilir misin? Yönergesi verilmiştir. Analizler, araştırmaya katılan toplan 40 anne ve çocukların verileri üzerinden yapılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde anket puanları arasındaki ilişkiyi belirlemek için nonparametrik testlerden spearman korelasyon analizi yapılmıştır. Bununla birlikte ölçek ile katılımcıların sosyodemografik verileri arasında anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek üzere nonparametrik testlerden Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi uygulanmıştır. Gruplar arasında anlamlı fark çıkması durumunda, anlamlılığın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Games-Howell Post-Hoc testi yapılmıştır. Çocukların çizdikleri resimler, araştırmacı tarafından literatür taraması sonucunda oluşturulmuş olan Resim Puanlama Listesine göre puanlanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan 40 çocuğun, %42,5'inin (n=17) kız, %57,5'inin (n=23) erkek olduğu belirlenmiştir. Her yaş grubundan 10 çocuk katılmış olup doğum sırası değerlendirildiğinde %27,5'inin (n=11) ilk çocuk, %20'sinin (n=8) ikinci çocuk, %27,5'inin (n=11) üçüncü çocuk ve %25'inin (n=10) dördüncü çocuk olduğu, %55'inin (n=22) 4 ve üzeri kardeşi olduğu, çocukların %22,5'i (n=9), annelerin %27,5'i (n=11), babaların %42,5'i (n=17) Türkçe bildiği, ebeveynlerin %85'inin (n=34) gelir düzeyinin asgari ücret ve altı olduğu, %15'inin (n=6) ise asgari ücret ve üzeri olduğu belirtilmiştir. Çocuk Duygu İfade Etme Ölçeği (ÇDİBÖ) ”Mutluluk“ alt ölçek puan ortalaması XM=10,72±,2,77, ”Öfke“ alt ölçek puan ortalaması XÖ=10,00±2,74 bulunmuştur. Çocukların Resim Puanlama Çizelgesi alt boyutlarından ”Mutluluk Resim Puanı“ puan ortalaması XMRP=3,07±1,91, ”Öfke Resim Puanı“ puan ortalaması XÖRP=2,82±1,35 bulunmuştur. Çocuk Duygu İfade Etme Ölçeği toplam puanı ile Öfke Resim Puanı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,351 p=0.026). ÇDİBÖ alt boyutlarından ”Mutluluk“ puanı ile Mutluluk Resim puanı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,413 p=0.008). ÇDİEÖ Toplam puanı ile yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. ÇDİEÖ Toplam ve Alt Boyutları Puan ortalamaları ile çocuğun cinsiyeti, doğum sırası, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu ve gelir düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. ÇDİEÖ alt boyutlarından ”Mutluluk“ puanı ile kardeş sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmış olup 4 ve üzeri kardeşe sahip çocuklarda ”Mutluluk“ puanı daha yüksek bulunmuştur (p=0.048). ÇDİBÖ Toplam puanı ile çocuk dil bilgisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmış olup Türkçe bilen çocuklarda ÇDİBÖ Toplam puanı daha yüksek bulunmuştur (p=0.001). ÇDİBÖ alt boyutlarından ”Öfke“ puanı ile çocuk dil bilgisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır ve Türkçe bilen çocuklarda ”Öfke“ puanı daha yüksek bulunmuştur (p=0.048). ÇDİEÖ Toplam puanı ile çocuğun anne dil bilgisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Türkçe bilen annelerin çocuklarında ÇDİEÖ Toplam puanı daha yüksek bulunmuştur (p=0.041). ÇDİEÖ alt boyutlarından ”Öfke“ puanı ile çocuk dil bilgisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Türkçe bilen çocuklarda ”Öfke" puanı daha yüksek bulunmuştur (p=0.048). Sonuç: Çocukların duygu ifade becerilerinin artması resimlerinde duygusal göstergelerin arttığını göstermiştir. Dil bariyerinin duyguları anlama ve ifade etmede etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çocukların resim yoluyla duygularını ifade ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aims to examine the emotional expression skills of preschool (36-72 months old) children of families with a migration experience through painting. Materials and Method: Introductory Information Form, Child Emotional Expression Scale (CEES), and pictures drawn by children were used to collect data. The sample of the study consisted of immigrant individuals with children between the ages of 3-6 who applied to the Turkish Red Crescent Izmir Community Center. The parents and their children who gave their consent to participate in the study were informed by an translator after that they filled out the forms. Afterward, to create an environment of trust, the children played a meeting game and talked about the four emotions (Happiness, Shame, Anger, and Sadness) in the emotion circle. Then A4 size paper and 12 colors of dry paint were given and asked,“Can you draw a picture about these feelings? Analyses were made on the data of 40 mothers and their children who participated in the study. Spearman correlation analysis, one of the nonparametric tests, was used to determine the relationship between survey scores in the evaluation of the research data. However, the Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis H test, which are nonparametric tests, were run to determine whether there was a significant difference between the scale and the sociodemographic data of the participants. ın case of a significant difference between the groups, the Games-Howell Post-Hoc test was used to determine between which groups the significance was. The pictures drawn by the children were scored according to the Picture Scoring List created by the researcher as a result of the literature review. Results: The study recruited a total of 40 children (of gender demographic data collected, n=40, 42.5% were female n=17 and 57.5% were male n=23). 10 children from all age groups participated and birth order was evaluated. By birth order, 27.5% (n=11) were the first child, 20% (n=8) was the second child, 27.5% (n=11) was the third child, and 25% (n=10) was the fourth child, 55% (n=22) had 4 or more siblings. Also, ın study,22.5% (n=9) of the children, 27.5% (n=11) of the mothers, and 42.5% (n=17) of the fathers spoke Turkish. Result showed that 85% (n=34) of the parents had the minimum wage and below, and 15% (n=6) had the minimum wage and above. Child Emotional Expression Scale (CEES) ”Happiness“ subscale mean score was XM=10.72±.2.77, ”Anger“ subscale score mean was XS=10.00±2.74. Among the sub-dimensions of the Children's Picture Scoring Chart, the ”Happiness Picture Score“ mean score found XMRP=3.07±1.91, and the ”Anger Picture Score“ mean score was XORP=2.82±1.35. There is a statistically significant positive correlation between the Child Emotional Expression Scale total score and the Anger Picture Score (r=0,351 p=0.026). Also test indicated that there is statistically significant positive correlation between the ”Happiness“ score, which is one of the sub-dimensions of CEES, and the Happiness Picture score (r=0,413 p=0.008). A statistically significant relationship was found between the total score of the Child Emotional Expression Scale and age even though there was no statistically significant difference between the mean scores of the CEES Total and Sub-Dimensions and the child's gender, birth order, mother's education level, father's education level, and income level. A statistically significant relationship was found between the ”Happiness“ score and the number of siblings, specifically ”Happiness“ score was found to be higher in children with 4 or more siblings (p=0.048). A statistically significant correlation was found between the total score and the child's grammar, and the CEES Total score was found to be higher in children who spoke Turkish (p=0.001). A statistically significant relationship was found between the ”anger“ score and the child's grammar, and the ”anger" score was found to be higher in children who spoke Turkish (p=0.048). A statistically significant relationship was found between the total score of CEES and the mother's language knowledge of the child. The children of Turkish-speaking mothers had a higher CEES total score (p=0.041). Conclusion: It has been concluded that the language barrier affects understanding and expressing emotions. It has been observed that children express their feelings through painting.