Sağlık turizminin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerinin analizi: Kahramanmaraş ilinde bulunan hastaneler üzerinde bir araştırma
Analysis of the powerful and weak aspects and opportunities and threats of health tourism: A research on hospitals in Kahramanmaraş
  1. Tez No: 600323
  2. Yazar: ESRA ALTIPARMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Turizm, Health Care Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Turizm, Hastane, Sağlık Turizmi, Kahramanmaraş, Güçlü-Zayıf-Fırsat-Tehdit, Health, Tourism, Hospital, Health Tourism, Kahramanmaraş, Strong-Weak-Opportunity-Threat
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş ilinde bulunan üniversite, kamu ve özel hastanelerin sağlık turizmi bağlamında medikal turizme ilişkin güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada açıklayıcı karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu örneklem alma yoluna gidilmeden belirlenen 72 hastane yöneticisi ve“Kolayda Örnekleme Yöntemi”ile belirlenen 199 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Araştırma nicel verilerini toplamak için iki anket formu, nitel verilerinin toplamak için ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veri toplamak için Akdu (2009) tarafından geliştirilen birinci anket 15 madde, Acar ve Turan (2016) tarafından geliştirilen ikinci anket ise 10 soruluk kişisel bilgiler ve 27 maddelik medikal turizme ilişkin ifadelerden oluşmaktadır. Araştırmanın nicel verileri daha da genişletmek ve açıklamak için kullanılan yarı yapılandırılmış görüşme formu, hastanelerin medikal turizme ilişkin güçlü, zayıf, fırsat ve tehditlerine ilişkin 4 adet açık uçlu sorudan ibarettir. Araştırmanın nitel verileri içerik analizi yoluyla çözümlenirken nicel verileri betimsel ve çıkarımsal istatistiki yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırmada Kahramanmaraş ilinde bulunan hastanelerde yabancı hastalarla ilgilenilmesi için oluşturulmuş bir birim veya görevlendirilmiş personel olmadığı, yeterli sayıda eğitimli personel olmadığı, yabancı hastalarla iletişim için bir veya birkaç yabancı dil bilen nitelikli personele sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmada Kahramanmaraş'taki hastanelerin“Teknolojik Donanım”açısından güçlü yönlerinin ve fırsatlarının olduğu belirlenirken,“Tanıtım Azlığı”açısından zayıf,“Gelişmiş Çevre İller”açısından tehditlerinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the strengths and weaknesses, opportunities and threats of medical tourism in the context of health tourism of universities, public and private hospitals in Kahramanmaraş. For this purpose, descriptive mixed pattern was used in the research. The study group consisted of 72 hospital managers and 199 health employees who were determined by Easy Sampling Method. Two questionnaire forms were used to collect quantitative data and semi-structured interview form was used to collect qualitative data. The first questionnaire developed by Akdu (2009) to collect data consists of 15 items and the second questionnaire developed by Acar and Turan (2016) consists of 10 questions of personal information and 27 items of medical tourism. The semi-structured interview form, which is used to further expand and explain the quantitative data of the study, consists of 4 open-ended questions about the strengths, weaknesses, opportunities and threats of hospitals regarding medical tourism. While qualitative data of the research were analyzed through content analysis, quantitative data were analyzed with descriptive and inferential statistical methods. In the study, it is concluded that there is not a unit or assigned personnel established to deal with foreign patients in the hospitals in Kahramanmaraş province, there are not enough trained personnel, and they do not have qualified personnel who speak one or more foreign languages for communication with foreign patients. In addition, it was determined that the hospitals in Kahramanmaraş have strong aspects and opportunities in terms of technological equipment, weaknesses in terms of lack of publicity and threats in terms of developed environmental provinces.