Uzaktan eğitim öğrencilerinin bağlılık düzeylerinin akıllı telefon bağımlılıkları, öz-düzenleme ve öz-yeterlik becerileri ile ilişkisinin modellenmesi
Modelling the relationship of distance education students' engagements levels with their smartphone addiction, self-regulation and self-efficacy skills
  1. Tez No: 600515
  2. Yazar: MEMNÜNE KOKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: uzaktan eğitim, çevrimiçi öğrenme ortamlarında öğrenci bağlılığı, öz-düzenleme, öz-yeterlik, akıllı telefon bağımlılığı, distance education, student engagement in online learning environment, self-regulation, self-efficacy, smartphone addiction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Amaç: Çalışma, uzaktan eğitim öğrencilerinin çevrimiçi öğrenme ortamlarındaki bağlılık düzeylerinin akıllı telefon bağımlılıkları, öz-yeterlik ve öz-düzenleme becerileri ile ilişkisini modellemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda belirlenen değişkenler arası ilişkiler kuramsal olarak oluşturulan bir yapısal model üzerinden test edilmiştir. Yöntem: Bu çalışma, ilişkisel araştırma modelinin yordayıcı ilişkisel araştırma desenine göre gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın yürütüleceği örneklem grubunu, Türkiye'deki sekiz üniversitede, bir uzaktan eğitim programına kayıtlı ve canlı ders alan 1514 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler, yol analizi (path analysis) tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Bulgular: Araştırma modelinin testi sonucu; öz-yeterlik ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki anlamlı ilişkiye ve öz-yeterlik ile duyuşsal bağlılık arasındaki anlamlı ilişkiye ait hipotezlerinin reddedildiği, diğer hipotezlerin ise kabul edildiği görülmüştür. Öz-düzenleme (dikkat kontrolü boyutu) ile akıllı telefon bağımlılığı arasında doğrudan negatif yönde anlamlı ilişki, öz-düzenleme (dikkat kontrolü boyutu) ile öğrenci bağlılıkları arasında ve öz-yeterlik ile davranışsal ve bilişsel bağlılıklar arasında doğrudan pozitif yönde anlamlı ilişki görülmüştür. Akıllı telefon bağımlılığı değişkeni öz-düzenleme (dikkat kontrolü boyutu) ile öğrenci bağlılığı arasında anlamlı aracı etki göstermiştir. Ayrıca akıllı telefon bağımlılığı ile öğrenci bağlılıkları arasında doğrudan negatif yönde ilişki belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmada, çevrimiçi öğrenme ortamlarında öğrenci bağlılığını (davranışsal, duyuşsal ve bilişsel bağlılık) etkileyen değişkenlerin öz-düzenleme (dikkat kontrolü boyutu) ve akıllı telefon bağımlılığı olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda, çevrimiçi öğrenme ortamlarındaki öğrenci bağlılığı üzerinde en yüksek etkiye sahip değişkenin öz-düzenleme (dikkat kontrolü boyutu) olduğu, akıllı telefon bağımlılığının aracı etkisiyle öz-düzenlemenin çevrimiçi öğrenme ortamlarındaki öğrenci bağlılığını açıklama oranını arttırdığı belirlenmiştir. Bu duruma göre, uzaktan eğitim öğrencilerinin öz düzenleme becerileri arttıkça akıllı telefon bağımlılıklarının azalacağı ve çevrimiçi öğrenme ortamlarındaki öğrenci bağlılıklarının artacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to clarify the relationships among engagement in online learning environment, self-efficacy and self-regulation skills of online distance education students. For this purpose, a path model based on theoretical frameworks and results of studies in the literature was created and tested. Method: The study was conducted following predictive correlational design in correlational model. The sample group consisted of 1514 students who have enrolled in a distance education program at eight universities in Turkey and have taken online courses. Path analysis was used for analyzing data derived from the students. Findings: The result of the test of the research model showed that the both hypotheses related to the significant relationship between self-efficacy and smartphone addiction and the significant relationship between self-efficacy and emotional engagement were rejected. The other hypotheses were accepted. Self-regulation (control dimension) has a direct significant effect on smartphone addiction, behavioral engagement and cognitive engagement of students. Smartphone addiction mediated the relation between self-regulation (control dimension) and student engagement significantly. In addition, the study revealed that there was a significant negative relationship between smartphone addiction and student engagement. Result: In conclusion, the results of this study indicate that self-regulation (control dimension) and smartphone addiction are significant predictors of student engagement (behavioral, emotional and cognitive engagement). Self-regulation (control dimension) that has the highest effect on student engagement in online distance learning, increases explained variance of student engagement through mediating role of smartphone addiction. These results suggest that as self-regulation skills of distance education students increased, their smartphone addiction levels would decrease and student engagement would increase. The study concludes with discussing the theoretical and practical implications of the results and recommendations for practitioners and researchers.