Kars yöresi Türk halk müziği ezgilerinin müzikal analizi ve müzik eğitiminde kullanılabilirliği
Musical analysis and usability of Turkish folk music in Kars region interms of education
  1. Tez No: 600523
  2. Yazar: ŞERMİN ULUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KAMİL İNANICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk halk müziği, Kars yöresi, müzikal analiz, müzik eğitimi, Turkish folk music, Kars region, musical analysis, music education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Bu çalışmada Kars yöresi Türk halk müziği ezgilerinin müzikal açıdan incelenmesi ve incelenen bu eserlerin müzik eğitiminde kullanılabilirlik durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Döküman incelemesi sonucunda Kars yöresi Türk halk müziği ezgilerinin belirlenmesine yönelik TRT repertuarında ve Kültür Bakanlığı kaynaklarında bulunan Kars yöresine ait eserler araştırmacı tarafından tespit edilmiştir. Tespit edilen sözlü ve sözsüz eserler müzikal açıdan incelenmiştir. Araştırmanın ikinci boyutunda ise incelenen eserlerin müzik eğitiminde kullanılabilirliğini belirlemek amacıyla alan uzmanlarına yönelik araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu uygulanmıştır. Bulgular: Kars yöresine ait 48 adet sözsüz, 118 adet ise sözlü olmak üzere toplam 166 kayıtlı eser olduğu; eserlerin müzikal analizi sonucu eserler içerisinde kullanılan 13 farklı Türk müziği makam dizisinin kullanıldığı, 6 farklı Türk halk müziği ayak dizisinin kullanıldığı, eserlerde 17 farklı ölçü biriminin kullanıldığı, bu birimlerin 2/4, 3/4, 4/4, 6/4, 7/4, 3/8, 5/8, 6/8, 7/8, 8/8, 9/8, 10/8, 12/8, 18/8, 20/8, 21/8 olduğuna ilişkin bulgular elde edilmiştir. Sonuç : Kars yöresine ait sözsüz eserlerin çalgı eğitiminde kullanılabilirliğine ilişkin ortaokul düzeyinde yararlanma açısından eserlerin tümünün basit düzeyde kullanılabilirliğe uygun olmadığı, orta ve ileri düzeyde kullanılabilirliğe uygun olduğu; genel lise, güzel sanatlar lisesi ve lisans düzeyi açısından basit, orta ve ileri düzeyde kullanılabilirliğe uygun olduğu; sözlü eserlerin ses eğitiminde kullanılabilirliğini ilişkin ortaokul düzeyinde yararlanma açısından uygun olmadığı, genel lise eğitimi düzeyinde basit düzeyde yararlanma açısından uygun olmadığı, orta ve ileri düzeyde kullanılabilirliğe uygun olduğu; güzel sanatlar lisesi ve lisans düzeyi açısından basit, orta ve ileri düzeyde kullanılabilirliğe uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it is a purpose to examine the Turkish folk music melodies in the Kars region and to determine the usability of these works in music education. Method: As a result of the document analysis, the works belonging to the Kars region in the TRT repertoire and the sources of the Ministry of Culture were determined by the researcher. The verbal and nonverbal works identified were examined from the musical point of view. In the second dimension of the research, a questionnaire form prepared by the researcher was applied to the field experts in order to determine the usability of the works examined in music education. Findings: There are 48 non-verbal and 118 verbal works, there are 166 registered works in Kars. As a result of musical analysis of the works used in the works of 13 different Turkish music maqam series, 6 different Turkish folk music foot sequence is used, 17 different measurement units are used in the works, these units 2/4, 3/4, 4/4, 6/4, 7 / 4, 3/8, 5/8, 6/8, 7/8, 8/8, 9/8, 10/8, 12/8, 18/8, 20/8, 21/8 it was. Result: In terms of use the non-verbal works of the Kars region in the education of instruments at the secondary school level, it was found that not all of the works were appropriate for simple and advanced usability; general high school, fine arts high school and bachelor level in terms of simple, intermediate and advanced level of usability; that the use of verbal works in audio education is not suitable for secondary school level, it is not suitable for simple high school education level, and it is suitable for middle and advanced level usability; It is concluded that it is appropriate for simple, intermediate and advanced usability in terms of fine arts high school and undergraduate level.