The effect of crowdsourcing on social media in new product development
Yeni ürün geliştirmede kitle kaynak kullanımının sosyal medya etkisi
- Tez No: 600558
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ürün, Sosyal Medya Kalabalık-kaynak, Firma Performansı, İş Verimliliği, Product, Social Media, Crowdsourcing, Firm Performance, Business Productivity
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, yeni ürün geliştirmede kitle kaynak kullanımın sosyal medya üzerindeki etkisini incelemiştir. Bununla birlikte, çalışma Nijerya'da kalabalık kaynaklı kullanımının yeni ürün geliştirme üzerindeki etkisini özellikle araştırmıştır; Nijerya'da sosyal medyanın yeni ürün geliştirme üzerindeki etkisini incelemiş; Nijerya'da kitle kaynak kullanımı ile sosyal medya arasındaki ilişkiyi belirleyebilir; Nijerya ve Nijerya'daki kalabalık kaynaklı-sosyal medya ile yeni üründeki sosyal medya arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Popülasyonun seçilen unsurlarından elde edilen bu çalışmada birincil veri kaynakları kullanılmıştır. Araştırmada tahmin teknikleri olarak Pearson korelasyonu ve regresyon analizi kullanılmıştır. Korelasyon analizi sonucunda, yeni ürün sosyal medyasının (NPSM) ve kittle kaynak (CS) iki değişken arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. NPSM ve BP, NPSM ve BP arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir, NPSM ve firma performansının korelasyon değeri (FP), birbirleri arasında pozitif bir ilişki olduğunu, NPSM ve müşteri rahatlığının sonucu, iki değişken arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Regresyon katsayısı sabit olduğunu gösterdi, Bağımlı değişken üzerinde olumlu ama önemsiz etkiler vardir. Ayrıca, kitle kaynak katsayısı, yeni ürün sosyal medyası üzerinde olumlu ve önemli bir etki sergilemekte, iş üretkenliği (BP) yeni ürün sosyal medyası üzerinde olumsuz ve önemsiz bir etki göstermrktedir, Firma performansının olumlu bir etkisi vardır ancak yeni ürün sosyal medyasını etkilemek için önemli değildir, Müşteri rahatlığının çalışma süresince yeni ürün sosyal medya üzerinde olumlu ve önemli bir etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
The broad objective is to examine the effect of crowdsourcing on social media in new product development. However, the study specifically investigated the effect of crowdsourcing on new product development in Nigeria; examined the effect of social media on new product development in Nigeria; determined the correlation between crowdsourcing and social media in Nigeria and examined the relationship between crowdsourcing and social media on new product in Nigeria. Primary sources of data were used in this study which was sourced from the selected elements of the population. Pearson correlation and regression analysis were used as the estimation techniques in the study. The result of the correlation analysis revealed that new product social media (NPSM) and crowdsourcing (CS) has positive and significant relationship between the two variables, NPSM and BP shows a positive correlation between NPSM and BP, the correlation value of NPSM and firm performance (FP) depicts a positive relationship between each other, while the result of NPSM and customer convenience shows positive correlation between the two variables. The regression coefficient revealed that at constant, there exist positive but insignificant impacts on the dependent variable. Furthermore, crowdsourcing coefficient exhibits a positive and significant impact on the new product social media, business productivity (BP) exhibits negative and insignificant impact on new product social media, firm performance has a positive impact but not significant to influence new product social media, while customer convenience has positive and significant impact on new product social media during the study period.