Anavatan Partisi dönemi eğitim politikalrı
Anavatan Party education policies
- Tez No: 600566
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anavatan Partisi, Eğitim, Türk millî eğitimi, Anavatan Party, Education, Turkish national education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 1983-1999 yılları arasında iktidarda bulunan Anavatan Partisi Hükûmetlerinin eğitimle ilgili aldıkları ve almak istedikleri kararların Türk millî eğitimine yansımalarını ortaya koymaktır. Bu nedenle döneme ait kararların, uygulamaların ve bunların yansımalarının analizi yapılmaya çalışılmıştır. Yöntem: Bu çalışma nitel bir çalışma olup tarihsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Analitik çözümleme ile“Nasıl?”ve“Neden?”sorularına cevap verilmeye çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmada Anavatan Partisi'nin eğitim politikaları kronolojik bir şekilde ele alınmıştır. Partinin iktidarda bulunduğu 1983-1999 yılları arasındaki eğitim politikaları ve bu doğrultudaki faaliyetleri parti programları, seçim beyannameleri, gazeteler, meclis tutanakları, tebliğler dergisi gibi birinci elden kaynaklar ve konu ile ilgili tezler, kitaplar, makaleler gibi yardımcı kaynaklar esas alınarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgularda Partinin, eğitimin bütün kademelerinde yasal ve yapısal değişikliklere gittiği görülmüştür. Sonuç: 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonraki geçiş sürecinde iktidara gelen ve uzun bir süre yönetimde kalan Anavatan Partisi döneminde eğitimin en alt kademesi olan okul öncesinden en üst kademesi olan yükseköğretime kadar birçok karar alınmış, yeni uygulamalara gidilmiştir. Bu süreçte dönemin şartlarına ve ihtiyaçlarına yönelik düzenlemeler yapılmaya çalışılmıştır. Partinin eğitim alanındaki hedeflerine ise kısmen ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of the present study is to reveal the reflections of the decisions related to the education the Governments of the Anavatan Party ruling between 1983 and 1999 took or wanted to take on Turkish national education. The study, therefore, seeks to analyse the decisions, practices and their reflections in that period. Method: This is a qualitative study where historical research method was used. Through the analytical research methodology, the questions of“How?”and“Why?”tried to be answered. Findings: In this study, the educational policies of the Anavatan Party were discussed chronologically. The educational policies and the activities of the Party in convenience with its policies during its rule between 1983 and 1999, were analyzed based on the primary sources such as party programs, election declarations, newspapers, parliamentary minutes, communiqués and secondary sources such as thesis, books and papers. It was stated from the findings that the Party tried to make some legal and structural changes at all levels of education. Results: During the Anavatan Party governments which came into power in the transition period after the September 12 1980 military coup and ruled Turkey for a long time, several decisions were taken and some new practices tried to be applied at all levels of education from the preschool the lowest level to higher education, the highest level of education. In the mentioned process, regulations tried to be set to meet needs of the period in convenience with the conditions of the same period. The Party's educational goals were achieved partly.