Yaratıcılık ve yenilik yönetiminde örgütsel yapı
Organizational structure in creativity and innovation management
- Tez No: 600580
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Yenilik, Yenilik Yönetimi, Örgüt Yapısı, Mekanik Örgüt, Organik Örgüt, Creativity, Innovation, Innovation Management, Organizational Structure, Mechanical Organization, Organic Organization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesiyle insanların ihtiyaçları da artmış ve farklılaşmıştır. İnsanlar daha fazlasını talep etmeye başlamış ve bir ürün ya da hizmetten daha çabuk sıkılmaya başlamışlardır. Bu durum işletmeler için bir fırsat haline gelmiştir. Bugün işletmeler, taleplere karşılık verebilmek için daha yaratıcı ürünler ve hizmetler geliştirmeye çalışmaktadır. Yenilik yapmada başarılı işletmeler, pazarda rekabet üstünlüğü elde edebilmektedirler. İşletmelerin yenilik konusundaki başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birisi, örgüt yapısıdır. Özgür düşünceye önem veren işletmeler, ürün ve hizmet geliştirmede fark yaratabilirler. Bu işletmeler çalışanların kendilerini daha özgür hissettiği işletmelerdir. Merkeziyetçilikten uzak bir yapıları vardır. Literatürde bu yapı, organik örgüt yapısı olarak adlandırılır. Bunun tersi olarak, mekanik örgüt yapıları, merkeziyetçilik anlayışıyla dikkat çekerler. Yüksek hiyerarşileri vardır. Karar vermede her çalışanın söz hakkı yoktur. Bu çalışmada yaratıcılık ve yenilik yönetimi incelenerek farklı örgüt yapılarının etkileri anlatılacaktır.
Özet (Çeviri)
With the rapid development of technology, people's needs increased and differentiated. People have begun to demand more and they began to get bored faster than a product or service. This has become an opportunity for businesses. Today, businesses are trying to develop more creative products and services to meet their demands. Businesses that are successful in innovation can achieve a competitive advantage in the market. One of the most important factors affecting the success of enterprises in innovation is the organizational structure. Businesses that attach importance to free thinking can make a difference in product and service development. These are enterprises where employees feel freer. They have a decentralized structure. In the literature, this structure is called the organic organization structure. On the contrary, the structures of mechanical organizations draw attention to their understanding of centralism. It has high hierarchies. Not all employees have a say in making decisions. In this study, creativity and innovation management will be examined and the effects of different organizational structures will be explained.