Sürdürülebilir çevre uygulamalarında yeşil alan sisteminin kentsel tasarım ile entegrasyonu
Integration of urban green network and sustainable urban design applications
- Tez No: 600662
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE YENEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: iklim değişikliği ve kentleşme sorunları, yeşil sistemler, doğa ile bütünleşme, kent ile entegrasyon, climate change, problems due to urbanization, green systems, integration with natural environment, urban integration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Mekan Organizasyonu ve Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
2050 yılında dünya nüfusunun %66'sının kentlerde yaşayacağı öngörülmektedir1. Bu oran insan nüfusunun büyük çoğunluğu için habitatın kentler olacağını göstermektedir. Kentler küresel ısınmanın başta gelen nedenlerinden biridir, aynı zamanda küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen alanlardır. Kentlerin kendine özgü dinamik dokusu, büyümesi ve gelişmesinde doğal yapının gözönüne alınmaması, tüm canlı türlerinin aynı değerde korunmaması birim yerleşme ölçeğinden küresel ölçeğe ekolojik dengede düzensizlik yaratmaktadır. Artan nüfus ve küresel ısınma ile sorunlar giderek yoğunlaşmaktadır. İnsanoğlunun ürünü olan kentlerin doğal yapıyla uyumunu ve doğal ekolojik sistemin etkin bir parçası olmasını sağlamak yine doğayla mümkün olacaktır; yeşil dokunun yardımıyla doğayla bütünleşik bir kent sisteminin kurulabilmesi mümkündür. Bu nedenle araştırmada; ileride artması öngörülen sorunlardan 'kent 1 United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division (2015). World Urbanization Prospects: The 2014 Revision, (ST/ESA/SER.A/366). ekosisteminin dengesindeki bozulma' konusuna eğilinmekte ve çözüm yöntemi olarak kentsel yeşil sistemler incelenmektedir. Çalışma Türkiye düşünülerek kurgulanmıştır; nedeni UNICEF'in 2050 yılı kent nüfusu projeksiyonlarına göre Türkiye'de 82 milyon insanın yani nüfusun %84'ünün kentte yaşayacağı öngörüsü, ancak Türkiye'deki kentlerin nüfus artışına ve Küresel İklim Değişikliğinin yaratacağı problemlere hazır olmadığı gerçeğidir. Çalışmada kentlerin doğayla bütünleşmesinde kentsel yeşil sistemlerin etkin bir araç olduğu düşünülmekte, bu sistemlerin kentin ekolojik strüktürünü sağlamlaştıracağı görüşü savunulmaktadır. Araştırmada ağırlıklı olarak kentsel yeşil sistemler, yeşil altyapı ve kentsel yeşil ağ üzerine odaklanılmıştır. Bu sistemler kentlerin ekolojik bağlamda yeterince değerlendirilememiş potansiyellerinin işlevsel kullanımına yardımcıdır, ekolojik yeşil iskeletin kent ekosisteminin dengesini ve sürdürülebilirliğini olumlu yönde etkilemesi dünyanın da yararına olacaktır. Sistemin kentin mevcut düzenine entegre edilebilme özelliği ise pratik ve hızlı biçimde kente entegrasyonunu mümkün kılacaktır.
Özet (Çeviri)
Cities will be the habitat for the majority (66%) of the earth population in 20502. It is considered that cities are the prominent reason for the global warming as well as most affected places by global warming (oppositely). Disregarding environmental and natural peculiarities during urbanization process cause disorder in ecological balance from settlement scale to global scale and problems intensify by increasing human population and global warming in time. It is only possible to enable cities -which are the products of mankind- to be in harmony with nature through green structure in order to build an urban system which is integrated with environment. Because of this reason, the study focuses on the“urban ecosystem imbalance”issue and examines urban green systems as a solution method. Depending on UNICEF's projection of urban population for 2050, 82 million people in Turkey which constitutes 84% of Turkey's population will live in cities, and the fact that cities in Turkey are not ready to cope with the 2 United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division (2015). World Urbanization Prospects: The 2014 Revision, (ST/ESA/SER.A/366). problems caused by increasing population and global climate change, the research deals with Turkey. This study discusses that urban green systems as effective tools for the integration of cities with natural environment. It argues that these systems will strength the ecological structure of cities. The research mainly focuses on urban green systems, green infrastructure and urban green network. These systems support the potentials of cities and sustainability in the context of urban ecological frame. The speciality of easy integration of green systems on existing urban circumstances allows practical and rapid implementation.