İlkokul öğrencilerinin özgüveni ve empatik eğilimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzing the relationship between primary school students' self-confidence and emphatic tendency
- Tez No: 600670
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER SENCER ÖZSEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Özgüven, empatik eğilim, empati, duygusal empati, bilişsel empati, özgüven ve empatik eğilim ilişkisi, Self-confidence, emphatic tendency, emphaty, emotional emphaty, cognitive emphaty, self-confidence and the relationship of emphaty and tendency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin özgüveni ve empatik eğilimi arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Bu araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Adana ili merkez ilçelerde bulunan ve ilköğretim dördüncü sınıfa devam eden 975 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, öğrencilerin özgüvenini ölçmek amacıyla Piers-Harris'in Öz Kavramı (Özgüven) Ölçeği, Empatik Eğilimlerini ölçmek amacıyla Ka-Si Empatik Eğilim Ölçeği (Çocuk Formu) kullanılmıştır. Sonuçlar; öğrencilerin özgüveni ve empatik eğilim arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Öz Kavramı (Özgüven) Ölçeği açısından: Cinsiyete göre; Kaygı, Davranış, Bedensel Görünüm, Zekâ ve Okul Durumu boyutlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Kardeş sayısına göre; Gözde Olma (Popülerlik), Davranış ve Toplam Puanlarda anlamlı farklılık bulunmuştur. Doğum sırasına göre; Mutluluk, Davranış, Toplam Puanlarda anlamlı farklılık bulunmuştur. Anne-babanın medeni durumuna göre; Davranış boyutunda anlamlı farklılık bulunmuştur. Ka-Si Empatik Eğilim Ölçeği açısından: Cinsiyete göre; Duygusal Empatik Eğilim, Bilişsel Empatik Eğilim ve Empatik Eğilim Toplam Puanlarda anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgular, literatürdeki bulgular çerçevesinde tartışılmıştır. Literatürle benzerlik gösterdiği durumlar olduğu gibi farklılık gösterdiği durumlar da bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between 4th grade primary school students' self-confidence and emphatic tendency in terms of various variables. The participants of the study involve 975 4th grade primary school students who attend the schools in the central districts of Adana in 2017-2018 academic year. In the scope of the research, Self-Confidence Scale developed by Piers-Harris was used to measure students' self-confidence and Ka-Si Emphatic Tendency Scale (Form for Children) was employed to measure students' emphatic tendency. With regard to Self-confidence Scale, a meaningful difference was found in the aspects of anxiety, behavior, physical appearance, intelligence and academic success in terms of gender. When the number of siblings is considered, a meaningful difference was detected in popularity, behavior aspects and total scores. In regard to the birth order, a meaningful difference occurred in happiness, behavior and total scores. In the aspect of behavior, there was also a meaningful difference regarding parents' marital status. Considering Ka-Si Emphatic Tendency Scale, a meaningful difference was found in emotional emphatic tendency, cognitive emphatic tendency and emphatic tendency total scores in terms of gender. The results of the study revealed that there was a low positive meaningful relationship between students' self-confidence and emphatic tendency. The findings of the study have been discussed within the scope of the findings in the literature. To conclude, the findings of the study both comply with the findings in the literature and show differences in some respect.