Türkiye'de göç yönetim sorunları ve çözümler
Migration management problems and solutions in Turkey
- Tez No: 600713
- Danışmanlar: PROF. DR. EYYUP GÜNAY İSBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Law, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göç Yönetimi, Göç Sorunları, Çözüm Önerileri, Migration, Migration Management, Migration Problems, Solution Suggestions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Göç kavramı üzerine geliştirilen çalışmalar oldukça fazla düzeydedir. Bu durumun temel etkisinin Türkiye üzerinden nitelendirmesi yapıldığında, Türkiye'nin göçe maruz kalan ülkeler içerisinde yer edinmesi belirtilebilmektedir. Bu durum ise genel çerçevede, hem iç hem de dış göç etkilerine dayalı olarak göç hareketlerinin gelişmesi durumlarını ortaya koymaktadır. Ancak göç faaliyetlerinin temel mekanizmasında hangi etkenlerin olduğunun bilinmesi, Türkiye'de irdelenmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yönde bir değerlendirme ise göç hareketlerinde, sorunları ortadan kaldırma veya çözümleri geliştirmede, değişen ve gelişen teknolojilerin bilinmesini ve göç yönetim süreçlerinde uygulanmasını gerektirmektedir. Daha net verilere ulaşma süreçleri bu temelde, en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Göç yönetimleri ise günümüzde, stratejik planlama ve stratejik yönetim sürecini benimsemeyi gerektirmiştir. Ancak Türkiye'de, göç hareketlerine yönelik değerlendirilen ve dikkate alınan yönetmeliklerin, tek bir çatı altında toplanmasının sağlanmaması, yetkin sonuçların da elde edilmesini önlemektedir. Bu amaçla kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, stratejik çalışmaları yapma ve söz konusu mevcut problemleri giderme üzerinedir. Ancak henüz 2013 yılında kurulması ve çalışma süreçlerini geliştirmesi, etkin bir çerçevede süreçleri oluşturma hedeflerini kapsasa da sorunsallıkların fazla düzeyde olduğu belirtilebilmektedir. Bu duruma bağlı en önemli örnek, Suriyeliler üzerinden ifade edilebilir. Suriyeli göç krizine bağlı Türkiye'nin yapmış olduğu ve yapacağı çalışmaların hem sosyal hem de ekonomik yönden sonuçlarının irdelenerek göç yönetimlerinin stratejik çerçevede oluşturulması gerekmektedir. Bu çerçevede araştırma genelinde Türkiye kapsamında göç yönetimlerine bakılmış ve göç yönetimlerinin stratejik odaklı düşünülmesi halinde elde edilen sonuçların nasıl bir etkide olacağı irdelenmiştir. Bu çerçevede göç yönetim etkinlikleri, her yönden verileri elde etme ve kapsamlı çalışmaları geliştirerek en iyi sonuçların alınabileceği süreçlerin geliştirilmesini sağlamada önemli bir profildir. Bu hedef doğrultusunda araştırmanın sonuçlandırılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The studies on the concept of migration are quite high. When this is done identifing the main effect through Turkey, Turkey's prestigious place in countries exposed to migration can be specified. In the general framework, this situation indicates the development of migration movements based on both internal and external migration effects. However, the factors which is known to be the basic mechanism of migration activities, in a situation emerges in Turkey needed to be addressed. An evaluation in this direction requires the knowledge of changing and developing technologies in migration movements, eliminating problems or developing solutions, and applying them in migration management processes. The processes of reaching clearer data are among the most important elements on this basis. Migration managements now require strategic planning and strategic management. But in Turkey, migration and assessed for movement of the regulations under consideration, not to ensure the collection under one roof, the results also prevents the authority to obtain. The General Directorate of Migration Management, which was established for this purpose, is about making strategic studies and addressing the existing problems. However, although it was established in 2013 and it is aimed at developing working processes, creating processes in an effective framework, it can be stated that there are too many problems. The most important example of this situation can be expressed through Syrians. Syrians have done that work will migrate due to Turkey's crisis must be established and made both social and strategic framework for migration management examined the results economically. Turkey has been looking at migration management in the context of overall research in this framework and migration management will be focused on how the strategic impact of the results obtained in a case of consideration was discussed. In this context, migration management activities are an important profile in ensuring the development of processes in which the best results can be obtained by obtaining data from all directions and developing comprehensive studies. In accordance with this objective, the research was finalized.