Türk dili ve edebiyatı öğretim programlarına göre hazırlanan ders kitaplarındaki metinlerin değerler eğitimi açısından incelenmesi
Examination of texts in coursebooks prepared according to Turkish language and literature curriculum in terms of values education
- Tez No: 600754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, değerler eğitimi, öğretim programı, sosyalleşme, kültürleme, Value, values education, curriculum, socialization, culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Edebiyat, duygu ve düşüncelerin ifadesinde oldukça önemli bir yere sahiptir ve bu özelliği, topluma ait değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında edebiyatı önemli bir araç durumuna getirmektedir. Edebiyat kitapları, farklı devirlerde kaleme alınan eserleri bir araya getirir. Bu sayede gençler, farklı devirlerde toplumun sahip olduğu değerleri ve bu değerlerin değişimini izleme olanağı bulurken; toplum da genç kuşakların kültürlenme ve sosyalleşmelerini sağlama bakımından önemli bir araç elde etmiş olur. Edebiyat kitaplarının değer eğitimi açısından yararlı olabilmesi, eğitim-öğretim programlarının içerisinde değer eğitimine yer verilmesine bağlıdır. Bu araştırmanın amacı, 1992 ve 2005 Türk Edebiyatı öğretim programlarına göre Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından basılan edebiyat ders kitaplarını değerler eğitimindeki yeterlilikleri açısından karşılaştırmaktır. Araştırma, betimsel araştırma yöntemlerinden tarama deseni kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmaya ilişkin verileri toplamak, incelenen kitaplar arasındaki farklılıkları olduğu gibi ortaya koyabilmek amacıyla bu desen seçilmiştir. 1992 ve 2005 Türk Edebiyatı öğretim programlarına uygun olarak MEB Yayınları tarafından hazırlanan Türk Edebiyatı ders kitapları, değerler eğitimindeki yeterlilikleri açısından karşılaştırılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler tablo ve grafikler yoluyla ortaya konmuş, verilerin çözümlemesinde betimsel analiz kullanılmıştır. Bu veriler, iki programa göre basılan kitaplardan birinin diğerine göre belirgin bir üstünlük sağlamadığını göstermiştir. Bununla birlikte her iki programa göre basılan kitapların değerler eğitimi açısından yeterli olmadıkları da gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Literature has a very important role in the expression of feelings and thoughts, and this feature makes literature an important tool in transferring the values of the society to next generations. Literature books gather works written in different periods. In this way, while young people have the opportunity to monitor the values of the society and their change in different eras; the society has gained an important tool in terms of ensuring the inculturation and socialization of young generations. The success of literary books in terms of value education depends on the level of value education placed in education programs. The aim of this study is to compare the literature textbooks published in accordance with the 1992 and 2005 Turkish Literature curriculums by the Ministry of National Education in terms of their competence in values education. The research was carried out by using descriptive research method. This pattern was chosen to collect data related to the research and to reveal the differences between the books examined. Turkish Literature textbooks prepared by the Ministry of National Education (MEB) Publications in accordance with the 1992 and 2005 Turkish Literature curriculums were compared in terms of their competence in value education. The quantitative data obtained in the study were presented with tables and graphs; and descriptive analysis was used in the analysis of the data. These data showed that neither of the books published according to these two programs provided a significant advantage over the other. However, the books published according to both programs were found not to be sufficient in terms of values education.