Diz artroplastisi uygulanan hastalarda anti-emboli çorabı kullanım protokolünün erken dönem venöz tromboemboli gelişimi üzerine etkisi
Effect of anti-embolism stocking protocol on early venous thromboembolism in patients undergoing knee arthroplasty
  1. Tez No: 600782
  2. Yazar: İSMAİL FURKAN BAŞIBÜYÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY ERDEN YÜKSEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Ortopedi ve Travmatoloji, Nursing, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-Emboli Çorap, Diz Artroplastisi, Nonfarmakolojik Yöntem, Ortopedi Hemşireliği, Venöz Tromboemboli, Anti-Embolism Stockings, Knee Arthroplasty, Non-pharmacological Method, Orthopedic Nursing, Venous Thromboembolism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Diz Artroplastisi Uygulanan Hastalarda Anti-Emboli Çorabı Kullanım Protokolünün Erken Dönem Venöz Tromboemboli Gelişimi Üzerine Etkisi Araştırma diz artroplastisi uygulanan hastalarda anti-emboli çorabı kullanım protokolünün erken dönem VTE gelişimi üzerine etkisi incelenmek amacıyla yapılmıştır. Randomize kontrollü tek kör müdahale araştırması olarak planlanan bu çalışma Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde diz artroplastisi uygulanan ve örneklem kriterlerine uyan 40 (deney grubu:20, kontrol grubu:20) hasta ile yapılmıştır. Deney grubu hastalarına; rehberlerden yola çıkılarak hazırlanan AEÇ kullanım protokolü uygulanmıştır. Kontrol grubu hastalarına; kliniğin mevcut AEÇ kullanımı uygulanmıştır. Veriler Kolmogorov-Smirnov, Ki-Kare, Student's T, Mann-Whitney U, Mixed Model, Cochran's Q testi kullanılmış ve normal dağılım gösteren sayısal değişkenler ortalama±standart sapma olarak, normal dağılım göstermeyen sayısal değişkenler ortanca (min-max), katagorik değişkenler sayı ve yüzde ile değerlendirilmiştir. Araştırmada DVT bulgularından olan kızarıklık ve yara varlığı deney grubu lehine olurken (Δp0,05). Sonuç olarak, diz artroplastisi uygulanan hastalarda anti-emboli çorabı kullanım protokolünün erken dönem venöz tromboemboli gelişimi üzerine olumlu etkileri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Anti-Embolism Stocking Use Protocol on the Development of Early Venous Thromboembolism in Patients Undergoing Knee Arthroplasty The study was conducted to examine the effect of anti-embolism stocking use protocol on the development of early VTE in patients undergoing knee arthroplasty. This study was planned as a randomized controlled single-blind intervention study was conducted with 40 patients (experimental group: 20, control group: 20) who underwent knee arthroplasty surgery in the Çukurova University Balcalı Hospital Health Application and Research Center Orthopedics and Traumatology Clinicand who met the sampling criteria. For the experimental group patients; the EEC usage protocol, which was prepared on the basis of resources and guides, was applied. As for the control group patiens; the routine of the clinic was applied. Data were used Kolmogorov-Smirnov, Chi-Square, Student's T, Mann-Whitney U, Mixed Model, Cochran's Q test and numerical variables with normal distribution were used as mean±standard deviation, numerical variables without normal distribution were median (min-max), categorical variables evaluated by number and percentage. In the study, the presence of redness and wound, among the DVT findings were in fovar of the experimental group (Δp0,05). As a result, positive effects of the anti-embolism stocking protocol on the development of early venous thromboembolism were determined in patients who underwent knee arthroplasty.