Primer kalça ve diz artroplastisi ameliyatı yapılan hastalarda postoperatif antiemetik kullanımının retrospektif analizi
Investigation of anti-emetic drugs use after hip and knee surgery
- Tez No: 798635
- Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET DOĞRU, DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZ GERGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Postoperatif bulantı kusma, Antiemetik, Granisetron, Metoklopramid
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu araştırma, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 2017-2021 yıllarında gerçekleştirilen kalça ve diz ameliyatlarının ardından antiemetik kullanımını incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız verileri ışığında hastalara daha konforlu bir derlenme süreci sunmak, postoperatif antiemetik kullanımını analiz ederek bulantı ve kusma proflaksisi uygulamalarına yol göstermek amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Araştırma, 2017–2021 yılları arasında primer kalça ve diz artroplastisi ameliyatı geçiren hastalarda postoperatif antiemetik kullanımının retrospektif incelenmesi olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 18 yaş üstü primer kalça ve diz artroplastisi ameliyatı yapılmış hastalar dahil edilmiştir. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ameliyat odasında primer kalça ve diz artroplastisi ameliyatı yapılan hastaların dosyalarından ve arşiv kayıtlarından demografik verileri, kullanılan ilaç türleri, anestezi ve ameliyat bilgileri vb. gibi verileri; dosya taraması ve hastane otomasyon kullanılarak elde edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda Pearson ki-kare testi kullanıldı ve p0.05). Sonuç: Bu çalışmada; kalça veya diz artroplastisi uygulanan hastalarda postoperatif antiemetik kullanımı açısından hastanın sigara kullanması, anestezide opioid ve volatil ajan kullanılmasının POBK açısından risk oluşturabileceği ve riskin yüksek olduğu durumlarda POBK açısından proflaksi yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to investigate the use of anti-emetic drugs after hip and knee surgeries that were performed in Erciyes University Faculty of Medicine Hospital between 2017-2021. This study aimed to provide a more comfortable recovery to patients in the light of the data of patients who underwent primary hip and knee arthroplasty, to analyze the postoperative antiemetic use, and to use antiemetic drugs cost-effectively within the framework of rational drug use. Materials and methods: The study was carried out in the orthopedic clinic of Erciyes University Medical Faculty Hospital in Kayseri; it was conducted as a retrospective review of postoperative antiemetic use in patients who underwent primary hip and knee arthroplasty between 2017 and 2021. Patients over the age of 18 were included. Demographic data, types of drugs used, anesthesia and surgery information, ...etc. were obtained from the files and archive records of patients who underwent primary hip and knee arthroplasty surgery in the operation room of the Orthopedics Department of the hospital. Data were obtained by using file scanning and hospital automation.