DİZ PROTEZ CERRAHİSİ GEÇİREN HASTALARDA GENEL VE SPİNAL ANESTEZİNİN SİSTEMİK İMMÜN İNFLAMATUAR İNDEKS ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
COMPARISON OF THE EFFECTS OF GENERAL AND SPINAL ANESTHESIA ON THE SYSTEMIC IMMUNE INFLAMMATORY INDEX IN PATIENTS UNDER KNEE PROSTHETIC SURGERY
- Tez No: 794351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TAPAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: total diz artroplastisi, genel anestezi, spinal anestezi, sistemik immün inflamatuar indeks, total knee arthroplasty, general anesthesia, spinal anesthesia, systemic immune inflammatory index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Total diz artroplastisi (TDA) uygulanan hastalarda genel anestezi ile spinal anesteziyi karşılaştıran önceki çalışmalar, komplikasyonlarla ilgili çelişkili sonuçlar ortaya koymuştur. Çalışmalardan bazıları TDA sırasında spinal anestezi uygulanan hastalarda genel anestezi alanlara kıyasla daha az komplikasyon oranı saptarken, bazıları spinal anestezinin venöz tromboembolizm oranının arttığını ve bir kısmı da anestezi tekniğinin kısa dönem komplikasyon oranlarını değiştirmediğini göstermiştir. Retrospektif çalışmamızda diz protez cerrahisi geçiren, hastane otomasyon sisteminde kayıtlı 18 yaş üzeri hastalarda cerrahi sırasında uygulanan genel ve spinal anestezi tekniklerinin, inflamasyon üzerine etkilerini sistemik inflamatuar yanıtın bir belirteci olarak kabul edilen sistemik immün inflamatuar indeks (Sİİİ) ile karşılaştırmayı amaçladık. Bu retrospektif çalışmaya genel ve spinal anestezi ile total diz artroplasti cerrahisi geçiren 18 yaş ve üzeri, Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) skoru I, II ve III olan; kronik inflamatuar hastalığı bulunmayan, anti-inflamatuar ilaç kullanmayan ve verilerine ulaşılabilen 481 hasta dâhil edildi. Hastalar spinal anestezi (Grup SA, n:381) ve genel anestezi (Grup GA, n:100) olarak iki gruba ayrıldı. Demografik veriler, klinik bulgular, laboratuar bulguları, NötrofilxPlatelet/Lenfosit ile elde edilen sistemik immün inflamatuar indeks (Sİİİ) değeri, nötrofil lenfosit oranı (NLO) ve trombosit lenfosit oranı (PLO) kaydedildi. Veriler, anestezi tipine göre karşılaştırıldı. TDA geçiren hastalarda genel anesteziye göre spinal anestezi uygulananlarda, ameliyattan sonraki 1. günde inflamatuar belirteçlerden Sİİİ ve NLO değerlerinin anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü (p0,05). TDA'da genel anestezinin spinal anesteziye göre sistemik inflamasyon yanıtını değerlendirdiğimiz ve çalışmamızın esasını oluşturan Sİİİ üzerinde daha iyi sonuçlar göstermesine rağmen her iki anestezinin de farklı olumlu etkileri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Previous studies comparing the general anesthesia with spinal anesthesia in patients undergoing total knee arthroplasty (TKA) have presented conflicting results regarding the complications. While some of the studies found a lower complication rate in patients who received spinal anesthesia during TKA compared to those who received general anesthesia, some showed that the venous thromboembolism rate of spinal anesthesia increased, and some showed that the anesthesia technique did not change the short-term complication rates. In this retrospective study, we aimed to compare the effects of general and spinal anesthesia techniques applied during surgery to the patients, over age of 18 who underwent a knee prosthesis surgery and registered in the hospital automation system, on the inflammation evaluated with the systemic immune inflammatory index (SIII), which is considered a marker of systemic inflammatory response. A total of 481 of patients aged 18 years and older who underwent TKA under general and spinal anesthesia and had American Society of Anesthesiologists (ASA) scores I, II and III; who did not have chronic inflammatory disease, did not use antiinflammatory drugs and whose data could be accessed were included in this retrospective study. The patients were divided into two groups as spinal anesthesia (Group SA, n:381) and general anesthesia (Group GA, n:100). Demographic data, clinical findings, laboratory findings, systemic immune inflammatory index (SIII) value obtained with Neutrophil x Platelet/Lymphocyte, neutrophil-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-lymphocyte ratio (PLR) were recorded. Data were compared according to anesthesia type. In patients who underwent spinal anesthesia compared to those underwent general anesthesia during TKA, the inflammatory markers SIII and NLR values were found to be significantly higher on the postoperative 1st day (p0.05). Although general anesthesia in TKA showed better results for SIII, which we used to evaluate the systemic inflammation response compared to the spinal anesthesia and which is the basis of our study, both anesthesia have different positive effects.