Türkiye'de faaliyet gösteren gıda kuruluşlarının kriz iletişimi stratejilerinin karşılaştırılması
Comparison of food crisis communication strategies of institutions operating in Turkey
  1. Tez No: 600918
  2. Yazar: OSMAN YAĞIZ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Kriz İletişimi, Kriz Yönetimi, Public relations, Crisis communication, Crisis management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Dünyada her konuda yaşanan hızlı gelişmeler, beraberinde de yeni değişimleri yeni teknolojileri getirmektedir. Bu durumda kurum ve kuruluşların bu değişimlere ayak uydurmaları ve kriz iletişimini, en etkin şekilde kullanmaları gerekmektedir. Halkla ilişkiler biriminin görevlerinden biri olan kriz iletişimi; krizi kurum ve kuruluşlar açısından meydana getiren olguların yok edilmesi veya kurum ve kuruluşun çıkarları doğrultusunda en az zararla atlatılmasını veya krizi avantaja dönüştürmek amacıyla halkla ilişkiler birimleri tarafından yapılan planlı çalışmalar bütünüdür. Aynı zamanda halkla ilişkiler kurum ve kuruluş hakkında bilgi toplama, kurum imajı oluşturma, hedef kitleyle iletişim sağlama, hedef kitlelerin beklentileri ile kurum beklentilerinin isteklerini değerlendirme kriz öncesi, sırası ve sonrası gibi kriz aşamalarına en etkin şekilde cevap veren şirketin dili olan bir birimdir. Kriz iletişimini, halkla ilişkiler birimini iyi bir biçimde kullanamayan kurum ve kuruluşlar paydaşları ve hedef kitlesi tarafından olumsuz tepkiler ile karşılaşmaktadırlar. Bu olumsuz tepkilerden kurtulmanın en etkin yolu ise; medya, internet ve çeşitli günümüz halkla ilişkiler araçlarının kullanılarak kurum ve kuruluşun istediği amaçlara ulaşmasını sağlamak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid developments in all areas of the world and new changes bring new technologies. In this case, institutions and organizations should keep up with these changes and use crisis communication in the most effective way. Crisis communication, one of the tasks of the public relations unit; is the whole of the planned studies carried out by the public relations units in order to eliminate the facts that make up the crisis in terms of institutions and organizations or to circumvent the crisis with an advantage in the interests of the institution and the organization or to turn the crisis into an advantage. At the same time, public relations is a unit that is the language of the company that responds to the stages of crisis in the most effective way before, during and after the crisis such as gathering information about the institution and the organization, creating the corporate image, communicating with the target audience, evaluating the expectations of the target audience and the expectations of the institution. Institutions and organizations that are unable to use the crisis communication and public relations unit are facing negative reactions by their stakeholders and target audience. The most effective way to get rid of these negative reactions is; It is necessary to ensure that the institution and the organization reach the goals they want by using media, internet and various public relations tools.