Effect of conflict management style on job satisfaction with moderating effect of self-monitoring
Çatışma yönetim stilinin iş tatmini üzerindeki etkisi ile kendi kendini izlemenin yönetici etkisi
- Tez No: 871896
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çatışma Yönetim Tarzı, İş Tatmini, Kendini İzleme, Conflict Management Style, Job Satisfaction, Self-Monitoring
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada, örgütsel bağlamlarda yaygın olan dört farklı çatışma kategorisinin araştırılmasının yanı sıra bazı temel çatışma kavramları da bulunmaktadır. Ampirik araştırma, çalışanların işyerinde çatışmayla karşılaştıklarında altı farklı tepki moduna göre kategorize edildiğinin altını çiziyor. Yöneticilerin elinde çatışma çözümü için bir dizi stil bulunurken, evrensel her derde deva ilacın yokluğunun kabul edilmesi zorunludur. Bu çalışma, Umman'ın konaklama sektörü özel bağlamında Çatışma Yönetimi stilleri, iş tatmini ve kendi kendini izleme arasındaki karmaşık etkileşimi incelemektedir. Andrew Hayes'in test modelleme tekniği kullanılarak Umman Sultanlığı havacılık endüstrisindeki 400 personelin anket yanıtlarının incelenmesi gerçekleştirildi. Sonuçlar, uzlaşmacı bir Çatışma Yönetimi stilini benimsemenin iş tatmini üzerinde olumlu bir etki yarattığını ortaya çıkardı. Bunun aksine, baskın bir yönetim tarzı, daha az sıklıkla kullanılmasına rağmen, iş tatminini önemli ölçüde etkilemedi. İlginç bir şekilde, analiz, iş tatmini ile birlikte, kendini denetleyen yönetim tarzı ile Çatışma Yönetimi stilleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki ortaya çıkarmadı. Araştırmanın bulguları, konaklama sektöründe personelin, özellikle Uzlaşma, Baskınlaştırma, Kaçınma, Uzlaşma ve Bütünleştirme olmak üzere çeşitli Çatışma Yönetimi stillerini kullandığını ortaya koyuyor. Dikkat çekici bir şekilde, bu tarzlar önemli ölçüde tutarlı bir şekilde uygulandı. Bu, bu bireylerin farklı durum ve bağlamlarda, çelişkili görünenler bile, çeşitli çatışan yönetim tarzlarını kullanma eğilimi sergilediklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, there are some fundamental concepts of conflict along with an exploration of the four distinct conflict categories prevalent within organizational contexts. Empirical research underscores the categorization of employees into six distinct modes of response when confronted with workplace conflict. While managers have at their disposal an array of styles for conflict resolution, it is imperative to recognize the absence of a universal panacea. The present study delves into the intricate interplay among Conflict Management styles, job satisfaction, and self-monitoring within the specific context of Oman's hospitality sector. Employing Andrew Hayes' test modeling technique, an examination of survey responses from 400 personnel within the Sultanate of Oman's aviation industry was conducted. The outcomes unveiled that adopting an accommodating Conflict Management style exerts a favorable impact on job satisfaction. In contrast, a dominant management style, while less frequently employed, did not significantly influence job satisfaction. Interestingly, the analysis did not uncover a statistically significant relationship between self-monitoring management style and Conflict Management styles, in conjunction with job satisfaction. The study's findings unveil that within the hospitality sector, personnel employed a range of Conflict Management styles, specifically Compromise, Dominating, Avoiding, Accommodating, and Integrating. Remarkably, these styles were consistently practiced to a considerable extent. This suggests that these individuals demonstrated a propensity to employ various conflicting management styles, even those that appear contradictory, in different situations and contexts.