Alturistik liderlik algısının örgütsel güven ve iş tatmini üzerindeki etkisi
The effect of alturistic leadership perception on organizational trust and job satisfaction
  1. Tez No: 967143
  2. Yazar: ECE NUR CABADAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAN ŞAHİNLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Yönetimi, Alturistik Liderlik, Örgütsel Güven. İş Tatmini, Health Management, Altruistic Leadership, Organizational Trust. Job Satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı, sağlık çalışanlarının alturistik liderlik algılarının iş tatmini ve örgütsel güven üzerindeki etkilerini incelemek ve bu algıların demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini analiz etmektir. Yapılan bu çalışmanın araştırma modelinde, alturistik liderlik bağımsız değişken, örgütsel güven bağımlı değişken ve iş tatmini bağımlı değişken olarak ele alınmıştır. Demografik faktörler, cinsiyet, yaş, eğitim durumu gibi özellikler ise kontrol değişkeni olarak değerlendirilmiştir. Çalışma, İstanbul Anadolu Yakası'nda yer alan özel bir hastanede görev yapan 253 sağlık çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde, Tanıtıcı Bilgi Formu, Alturistik Liderlik Ölçeği, İş Tatmini Ölçeği ve Örgütsel Güven Ölçeği kullanılarak anketler elektronik ortamda toplanmıştır. Verilerin analizi için SPSS 25 programı kullanılmış ve tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları, alturistik liderlik ile iş tatmini ve örgütsel güven arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, örgütsel güvenin iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizleri, alturistik liderliğin iş tatmini ve örgütsel güven üzerinde anlamlı etkiler yarattığını göstermektedir. Demografik değişkenler açısından yapılan analizlerde, alturistik liderlik algısında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ancak örgütsel güven ve iş tatmini algılarında unvanlara göre kısmi farklılıklar gözlemlenmiştir. Bu bulgu, çalışanların unvanlarının liderlik tarzı ve örgütsel güven ile iş tatmini arasındaki ilişkilerde farklı etkiler yaratabileceğini göstermektedir. Çalışma yalnızca belirli bir kurumda yapıldığından, elde edilen bulguların genellenmesi konusunda dikkatli olunması gerektiği vurgulanmaktadır. Yapılmış olan bu çalışmanın sonuçları, sağlık kurumlarında liderlik tarzlarının çalışanların iş memnuniyetini, güvenini ve bağlılıklarını artırmada önemli bir rol oynadığını ve sağlık yöneticilerinin bu faktörlere dayalı stratejiler geliştirmelerinin büyük fayda sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of healthcare workers' perceptions of altruistic leadership on job satisfaction and organizational trust, and to analyze whether these perceptions differ according to demographic variables. In the research model, altruistic leadership is considered as the independent variable, organizational trust as the mediating variable, and job satisfaction as the dependent variable. Demographic factors such as gender, age, and education level are evaluated as control variables. The study was conducted with 253 healthcare workers employed at a private hospital located on the Asian side of Istanbul. In the data collection process, a Demographic Information Form, Altruistic Leadership Scale, Job Satisfaction Scale, and Organizational Trust Scale were used, and surveys were collected electronically. The data were analyzed using SPSS 25 software, applying descriptive statistics as well as independent sample t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation, and simple linear regression analyses. The findings reveal significant and positive relationships between altruistic leadership and job satisfaction and organizational trust. Additionally, it was found that organizational trust has a significant effect on job satisfaction. Regression analyses show that altruistic leadership has significant effects on both job satisfaction and organizational trust. In terms of demographic variables, no significant difference was found in the perception of altruistic leadership. However, partial differences in organizational trust and job satisfaction perceptions were observed based on job titles. This finding suggests that employees' job titles may create different impacts on the relationship between leadership style, organizational trust, and job satisfaction. Since the study was conducted in a single institution, caution should be exercised when generalizing the results. The outcomes of this study indicate that leadership styles in healthcare institutions play an important role in increasing employee job satisfaction, trust, and commitment, and that healthcare managers can benefit significantly from developing strategies based on these factors.