Investigating the effect of β-casomorphin-7 peptide on Th17 associated cytokines in model of multiple sclerosis
Multipl sklerozda Th17 ile ilişkili sitokinler üzerine βeta-kazomorfin-7 etkisinin fare modellerinde incelenmesi
- Tez No: 601289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU SAATÇİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Beta-kazomorfin-7, T hücreleri, Th17, EAE, Beta-casomorphin-7, T cell, Th17, EAE
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
MULTİPL SKLEROZDA Th17 İLE İLİŞKİLİ SİTOKİNLER ÜZERİNE Βeta- KAZOMORFİN-7 ETKİSİNİN FARE MODELLERİNDE İNCELENMESİ Yousif Ahmed Ataalah Alani Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2019 Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi. Ebru SAATÇİ Ikinci Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi. Ahmet Eken ÖZET Beta-kazomorfinler, çeşitli fizyolojik olaylarda fonksiyonel önemi olan mu-reseptör agonistleridir. Yetişkin insanlarda beta-kazomorfin-7 (BKM-7)'nin, kalp ile ilgili hastalıkların, ülseratif kolit, Parkinson, Şizofreni, multipl skleroz (MS) ve diyabetin görülme sıklığından sorumlu olduğunu iddia edilmiştir. T hücrelerinin MS patogenezinde merkezi rolleri olduğu bilinmektedir. MS için deneysel otoimmün ensefalomiyelitis (EAE) modeli farelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin miyelin peptitleri veya diğer immünize edici ajanlar, fareler veya miyelin-reaktif olarak uyarıcı olarak aktaran T-hücreleri tarafından indüklenen kemirgenler gibi hayvan modellerinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, BKM-7 beslenmesinden sonra Th17 üzerine etki seviyelerini araştırdık. Hücre içi sitokin boyama, lenfositlerin izolasyonu ve ardından akış sitometrisi tekniği ile çalışmalar yapıldı. Akış sitometrisinden elde edilen sonuçlar, BKM-7 ile oral beslemenin MOG35-55 ile indüklenen EAE'ye karşı koruma sağladığını doğruladı. Diğer taraftan, IL-22, GM-CSF ve IL-17A için ELISA'nın sonuçları, EAE-BCM-7 seviyelerinin, IL-22'nin EAE-Kontrol seviyelerinden daha yüksek olduğunu gösterdi. BCM-7 ve kontrol gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Th17 ilişkili seçilen genlerin ekspresyonunu moleküler analizle (IFN-y, IL-17, TGF-y, IL-10, RPL-19, Rors, GM-SCF, IL-22, FOXp3) hesaplandı. Bu çalışmalar RT (qPCR) ile yapıldı ve qPCR sonuçları doğrultusunda gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadığını görüldü. Bu sonuçlar, hastalıkla alakasız bir antijenik peptit olan BKM-7 ile oral beslenmenin, immünomodülatör bir etkiye sahip olabileceğini ve MS'te yeni bir terapötik yöntem olarak daha ileri çalışmalar için kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATING THE EFFECT OF Β-CASOMORPHIN-7 PEPTIDE ON TH17 ASSOCIATED CYTOKINES IN MODEL OF MULTIPLE SCLEROSIS Yousif Ahmed Ataalah Alani Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, November 2019 Thesis SupervisorAssist. Prof. Dr. Ebru SAATÇİ Co supervisor Assist. Prof. Dr. Ahmet Eken ABSTRACT Beta-casomorphins are µ-receptor agonists that is claimed to indicate functional importance in various aspects. It has been claimed that beta-casomorphin-7 (BCM-7) in adult humans is responsible for very high incidence of heart related diseases, ulcerative colitis, Parkinson, Schizophrenia, Multiple sclerosis and Diabetes. The crucial role of T cells in MS pathogenesis is well-established. For MS, experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE) has been considered as a reliable, widely-used animal model. The disease in our studies was induced by myelin peptide MOG35-55 immunization combined with CFA and heat inactivated Mycobacterium T. In this study, we investigated the expression of several genes related to Th17 cells in the gut after BCM-7 feeding. Furthermore we assessed the the effect of BCM-7 feeding on the severity of EAE by analyzing, EAE scores, infiltrating cells into the central nervous sytem. Production of cytokines by CD4+ T cell subsets was measured via intracelluler cytokine staining on lymphocytes isolated from the central nervous system. Additionally, production of cytokines IL-22, IL-17A, GM-CSF by intestinal tissue cultures were assessed by ELISA. Lastly, expression of various Th17-associated genes in the intestines and the spinal cord were measured via real time qPCR. Oral BCM-7 feeding conferred protection against MOG35-55 induced EAE. Both severity and incidence of EAE was significantly reduced when mice are fed BCM-7 during the induction phase of EAE. BCM-7 fed mice CNS had significantly reduced numbers of CD4+ cells. Specifically, absolute numbers of IL-22+, GM-CSF+, IFN-g+ and IL-17A+ cells were significantly reduced in BCM-7 fed mice compared with control water-fed group. Importantly, although mRNA expression of majority of Th17-associated genes were unaltered, BCM-7-fed mice intestinal cultures produced significantly less IL-17A and GM-CSF, and more IL-22. These results suggest that oral feeding with BCM-7, although an irrelevant antigen, may have immunomodulatory capacity and may have merit for further studies as a novel therapeutic modality in MS.