Cathepsin L and Cathepsin B expression in paclitaxel treated A549 lung cancer cell line
Paksitaksel ile muamele edilmiş A549 akciğer kanseri hücrehattindaki Katepsin L ve Katepsin B'nin ifade düzeyleri
  1. Tez No: 601319
  2. Yazar: IMADEDDIN R.H. ALREQEB IMADEDDIN R.H. ALREQEB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (NSCLC), A549 hücreleri, Paklitaksel, Katepsin L (CTSL), Katepsin B (CTSB), Yara iyileşme deneyi, IC50, qRT-PCR, Gen ifadesi, Non-small cell lung cancer (NSCLC), A549 cells, Paclitaxel, Cathepsin L (CTSL), Cathepsin B(CTSB), Wound healing assay, IC50, qRT-PCR, Gene expression
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Akciğer kanseri hastalığı, kanser nedeniyle ölümlerde dünya genelinde ilk sıralardadır. Hastaların çok az bir kısmında ortalama yaşam süresi beş yıl olabilmektedir. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserleri akciğer kanseri olgularının yüzde 85'ini oluşturmaktadır. Katepsin L (CTSL) ve Katepsin B (CTSB) sistin proteazların onkojenik özellik sergileyerek kanserli hücrelerin çoğalmasını, kan damarlarının oluşmasını, metastazını ve çevre dokulara yayılmasını sağladığı öngörülmüştür. Paklitaksel, kanserli hücrelerin mitoz sırasında mikrotübül organizasyonuna müdahale ederek apoptozu başlatır. Bu çalışmanın ilk basamağında, Paklitaksel'in A549 hücre hattındaki IC50 değeri 13μM olarak belirlendi. Sonrasında, Paklitaksel'in A549 hücre motilitesi üzerindeki olası etkisi yara iyileşmesi deneyi ile incelendi. Bu deney sonucunda, Paklitaksel uygulamasının A549 hücre iyileşmesini yavaşlattığı ortaya çıktı. En belirgin etki 10μM konsantrasyondaki Paklitaksel muamelesi ile elde edildi. Çalışmanın son aşamasında, Paklitaksel ile muamele edilmiş A549 hücre hattında CTSL ve CTSB gen ekspresyonlarındaki değişimi anlamak üzere kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu gerçekleştirildi. Bunun sonucunda ise, A549 hücrelerinin Paklitaksel ile muamelesinin Katepsin L'nin ifade seviyesini düşük seviyede ancak Katepsin B'nin ifade düzeyini yüzde 40 oranında baskıladığı gözlendi. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, CTSB'nin akciğer kanserinin tedavisi için aday bir hedef olabileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Over decades, lung cancer is believed to be the leading cause of cancer deaths in all over the world with very few survival of 5 years. Non-small cell lung cancer (NSCLC) represents more than 85percent of lung cancers. Cathepsin L (CTSL) and Cathepsin B (CTSB) cysteine proteinases are predicted to have oncogenic behavior promoting cancer cells to proliferate, develop blood vessels, metastases and invade nearby tissues. It is known that Paclitaxel drug interrupts microtubule spindle dynamics of cancer cells inhibiting mitosis process, therefore, induces apoptosis. In this study, as the first step, the IC50 value of Paclitaxel in A549 cell line was determined as 13 µM. To monitor effect of Paclitaxel on motility of A549 cells, wound healing assay was performed. The data obtained from this assay showed that Paclitaxel treatment slowed down the wound healing process, thus cell motility of A549 cells. This effect was most obvious in cells treated with 10 µM Paclitaxel. In the final stage of the study, Quantitative Real Time-Polymerase Chain Reaction was performed to analyze the alteration in gene expression of CTSB and CTSL genes in A549 cells after treatment with Paclitaxel. Data obtained from this study shows that following Paclitaxel treatment in A549 cells, Cathepsin L expression level decreased slightly, whereas Cathepsin B expression was downregulated almost 40percent. The results of this study suggest that CTSB may be a novel therapeutic target for lung cancer treatment strategies.