Ant ve Yön dergilerinde iktidar tartışmaları
Power dıscossıons in the journals of Ant and Yön
- Tez No: 601334
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Sosyalizm, Marksizm, Ant Dergisi, Yön Dergisi, Sosyalist Devrim, Socialism, Marxism, Journal of Ant, Journal of Yön, Socialist Revolution
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın konusu Ant ve Yön dergilerinde sosyalizme ulaşmada izlenen stratejileri incelemektir. 27 Mayıs 1960 ta gerçekleştirilen askeri müdahale sonrası Türk siyasi hayatında yaşanan kısmi özgürlük ortamında yayınlanan Ant ve Yön dergileri o dönemin sol basını içerisinde sosyalizm bilincini kitlelere anlatma ve açıklama rolünü üstlenmişlerdir. Dönemin sol örgütlerini de siyasal anlamda gelişmelerine önemli katkılar sunmuşlardır. Yön dergisi 21 Aralık 1961'den 12 Mart 1971 askeri müdahalesine kadar yayımlanmıştır. İktidara ulaşma stratejisi açısından zinde kuvvetler diye tanımladığı asker-sivil aydın öncülüğünde sosyalizme ulaşma yönetimi darbeci olarak nitelendirilmesine neden olmuştur. Ant dergisi, 1967-13 Mayıs 1971 yılları arasında yayımlanmış ve dönemin sol basını içerisinde bilimsel sosyalizmi savunmuştur. Yayın hayatı boyunca Türkiye İşçi Partisi yöneticilerinin açıklamalarını ve görüşlerini sayfalarında yayımlamışlardır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to examine the strategies used to reach socialism in Journals of Ant and Yön. Journals of Ant and Yön were published in the atmosphere of partial freedom in Turkish political life after military intervention on 27 May 1960. They have played the role of enlightening and explaining socialism consciousness to the masses in the left press of that period. The left organizations of the period also made important contributions to the political development. Journal of Yön was published from December 21, 1961 to military intervention March 12, 1971. Under the leadership of military-civilian-intellectuals, whom defines as energetic forces in terms of strategy to reach power, the management of reaching socialism has been described as a coup d'état. Journal of Ant was published between 1967-13 May 1971 and advocated scientific socialism in the left press of the period. In the pages of Journal of Ant published descriptions and opinions of the Workers' Party of Turkey manager throughout its life.