Kur'ân-ı Kerim kıssaları ve ilahî mesajları
Stories of the Holy Quran and divine messages
  1. Tez No: 601354
  2. Yazar: ÖMER GÜLDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıssa, Hikâye, Darb-ı Mesel, İbret, Mesaj, Stories, Probes, Take Notice, Message
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
İnsanlığa hidayet rehberi olarak gönderilen son ilahî mesaj olan Kur'ân-ı Kerimi incelediğimizde önemli bir bölümünün kıssalardan oluştuğunu görmekteyiz. Kıssaların bu kadar fazla yer almasının elbette önemli nedenleri vardır. Kıssalar geçmişte yaşanmış olayları anlatmaktadır. Ancak kıyamete kadar gelecek olan bütün insanlara söyleyecek birçok mesajları içinde barındırmaktadır. Kur'ân kıssalarının bir söyledikleri vardır, bir de söylemek istedikleri vardır. Bizler öncelikle kıssalarda söylenenlere bakmalı, daha sonra söylemek istediklerini anlamaya gayret göstermeliyiz. Kur'ân kıssaları, verdiği bilgilerle tarih bilimine ışık tutar, ancak bu bilgileri vermesi onun tarihi bir kitap olduğu anlamına asla gelmemektedir. Çünkü kıssalarda amaç insanlara geçmişle ilgili bilgiler vermek değil, yaşanmış olaylardan ibret alınmasını sağlamak ve gereken mesajları vermektir. Hz. Âdem ile başlayan insanlık tarihinde birçok Peygamber gönderilmiş ve bu peygamberlerin kavimleriyle yaşadığı olaylar bizlere kadar ulaşmıştır. Kıssaları dikkatli bir şekilde okuduğumuzda ortak noktaların çok fazla olduğunu görmekteyiz. Bununla birlikte her kıssa kendi içerisinde farklı farklı mesajları da ihtiva etmektedir. Sonuç olarak, Kur'an-ı Kerim kıssaları, ibret almak ve geçmişte yaşayan insanların düştüğü hatalara düşmemek için üzerinde dikkat ve titizlikle durulması gereken önemli bir konudur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the Quran, the last divine message sent to humanity as a guidance from point of view of stories. There are, of course, important reasons why stories had taken so much space. The stories tell about the past events. However, it contains a lot of messages to say to all people who will come until the Last Day. The stories of the Qur'an have a message and a point. We should first look at what is said in the stories and then try to understand what they want to tell us. The stories of the Qur'an shed light on the science of history with the information it gives, but the fact that it gives this information does not mean that it is a historical book. Because the purpose of the stories is not to give information about the past to people, but to give the messages that should be received from the events. In the history of mankind, which began with Adam, many Prophets were sent and the events of these prophets reached us. When we read the stories carefully, we see that there are many things in common. However, each story also contains different messages. As a result, the stories of the Holy Quran are an important issue that must be paid attention in order to take a lesson and not to repeat mistakes of the past.