Denetimli serbestlik ve Türkiye uygulaması
Probation and practice Turkey
  1. Tez No: 601358
  2. Yazar: HASAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYYUP GÜNAY İSBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Probation, modern criminal policies, support and control systems, guidance studies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Modern ceza politikaları klasik politikaların aksine insan odaklı bir yaklaşımla hareket etmektedir. İnsanı odağa alan ceza infaz sistemleri insan hak ve hürriyetinin korunması prensibine dayanmaktadır. Suçun ardındaki nedenleri araştıran ceza infaz sistemlerinde amaç suçun önlenmesidir. Bunun için failin rehabilite edilmesi ve toplum yaşamına adapte olması gerekir. Failin denetlenmesi ve desteklenmesi amacıyla hareket eden ceza infaz sistemleri denetimli serbestlik uygulamalarını bütünleyici uygulamalar olarak kullanmaktadır. Soruşturma aşamasından hükmün açıklanmasına kadar geçen süreci kapsayan denetimli serbestlik sistemi mağdurun da psiko-sosyal destek almasını sağlamaktadır. Klasik ceza infaz modellerinin etkisini kaybettiği günümüzde denetimli serbestlik uygulamaları suçla etkin mücadele imkânı sunmaktadır. Anahtar Kelimler: Denetimli serbestlik, modern ceza politikaları, destek ve denetim sistemleri, rehberlik çalışmaları
Özet (Çeviri)
Modern criminal policies act with a human-oriented approach, unlike classical policies. Penitentiary systems focusing on human beings are based on the principle of protecting human rights and freedom. In criminal systems investigating the reasons behind the crime, the aim is to prevent crime. For this, the perpetrator must be rehabilitated and adapted to community life. Penal execution systems, which act in order to monitor and support the perpetrator, use probation applications as complementary applications. The probation system, which encompasses the process from the investigation to the announcement of the provision, also provides psycho-social support for the victim. Today, while classic penitentiary models have lost their influence, probation practices offer the opportunity to combat crime effectively.