Anne baba tutumlarının, çocukta benlik saygısı ve empati gelişimi ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between parental attitudes and self-esteem and empathy development in children
  1. Tez No: 601440
  2. Yazar: DERYA KÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Empati, Anne Baba Tutumu, Çocuk, Self-Esteem, Empathy, Parents Attitude, Children
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma, 10,11,12 yaş çocuklarının benlik saygısı ve empati gelişim düzeylerinin anne baba tutumları ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çocuğun gelişme aşamasında aile içerinde gördüğü tutum ve davranışlar ile benlik saygısı ve empati yeteneği gelişmektedir. Gelişim sürecinde bu iki kavram arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla yapılan bu çalışma çocuk gelişiminde bu kavramlara dikkat çekmektedir. Araştırma, ilişkisel veri analizlerini kapsayan nicel bir çalışmadır. Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, demografik değişkenler bakımından anne baba tutumlarının çocukların empati gelişim düzeyleri ve benlik saygıları üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, İstanbul ili Esenyurt İlçesinde orta öğretim okulunda öğrenim gören 42 kız 58 erkek öğrenci olmak üzere 100 çocuk ile oluşturulmuştur. Araştırmada empati gelişim düzeyi için 'Çocuklar İçin Empati Ölçeği' kullanılmıştır. Benlik saygısı için 'Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği' ,'Anne Baba Tutum Ölçeği' kullanılmıştır. Ebeveyn hakkındaki bilgiler çocuktan alınmıştır. Anne baba tutumları 'demokratik' ve 'otoriter' olarak iki ayrı kategoride incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre, çocukta benlik saygısı ve empati gelişim düzeyi ile demokratik anne baba tutumu arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı ilişki vardır. Otoriter anne baba tutumu ile çocukta benlik saygısı ve empati gelişim düzeyi arasında negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Benlik saygısı ve empati gelişim düzeyi arasında alamlı ilişki olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Çocuğun benlik saygısının ve empati gelişim düzeyinin anne baba tutumu ile ilişkili olduğu ve benlik saygısının yüksek olduğu çocuklarda empati gelişim düzeyinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the relationship between parental attitudes and self-esteem and empathy development level of children in the 10,11,12 age group. Self esteem and ability of empathy are developed through the attitudes and behaviors that the family during the development stage. This study conducted to investigate the relationship between these two concepts in development process draws attention to these concepts in child development. The research is a quantitative study covering relational data analysis. According to research results, the effects of parental attitudes on empathy development levels and self-esteem of children in terms of demographic variables were investigated. The sample of the study was consisted of 100 children, 42 girls and 58 boys who were attending secondary school in Esenyurt district of Istanbul. In the research, 'Empathy Scale for Children' was used for the level of empathy development. For self-esteem, 'Coopersmith Self-Esteem Scale' and 'Parent Attitude Scale' were used. Information about the parent was obtained from the child. Parental attitudes were examined in two separate categories as 'democratic' and 'authoritarian'. According to the findings of the study, there is a statistically significant positive relationship between the level of self-esteem and empathy development of the child and democratic parental attitude. A negative correlation was found between authoritarian parenting attitude and self-esteem and empathy development level in the child. It was found that there is a significant relationship between authoritarian parenting attitude and self-esteem and empathy development level. It was concluded that the child's self-esteem and empathy development level is related to parental attitude and the empathy development level is high in children with high self-esteem.