Suça sürüklenen çocuklarda algılanan ana baba tutumlarının empati kurma becerisi ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the perception of parent attitudes, the skills of empathy and self-respect in children driven to criminal activities
- Tez No: 764746
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL ÖZPOYRAZ, DOÇ. DR. MUSTAFA KALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Suça sürüklenen çocuk, benlik saygısı, empati, ana-baba tutumu, Child delinquent, self-esteem, empathy, parental attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Araştırmamız, yaşları 13 ile 18 arasında değişmekte olan göstermekte olan 140 suça sürüklenmiş çocuğun algıladıkları anne ve baba tutumlarının benlik saygısı ve empati kurma becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla ortaya konulmuştur. Son zamanlarda suça sürüklenen çocuklarda artış olduğu görülmesine rağmen bu konuyla ilintili olarak sınırlı sayıda çalışmanın yapılmış olması göz önünde bulundurulduğunda çalışmamız suça sürüklenen çocukların profillerinin oluşturularak erken müdahale edilmesine olanak sağlaması açısından önem arz etmektedir. Araştırma, ilişkisel veri analizlerini kapsayan nicel bir çalışmadır. Çalışmada elde edilen sonuçlar neticesinde, anne baba tutumlarının suça sürüklenen çocukların benlik saygıları ve emaptik gelişim düzeyleri üzerine tesiri incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Kocaeli Adliyesinde hakimler tarafından uzmanlarca sosyal inceleme raporu hazırlanması talebinde bulunulmuş olan suça sürüklenen 140 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada 'KA-Sİ Empati Eğilim Ölçeği Ergen Formu', ' Ana-Baba Tutum Ölçeği ' ve ' Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği' kullanılmıştır. Çocukların algıladığı ebeveyn tutumunun ölçülmesi amaç olduğundan dolayı anne- baba tutum ölçeğindeki bilgiler çocuktan alınmıştır. Araştırma bulgularında; çocukların algıladığı otoriter ana-baba tutumu artıkça çocuğun benlik saygısının düştüğü, annelerinin demokratik tutuma sahip olduğu algısına sahip olan suça sürüklenen çocukların empati kurma düzeyinin anlamlı olarak yüksek olduğu sonucuna ulaşılırken algıladıkları baba tutumları ile empati toplam puanı arasında anlamlı bir farklılaşmanın söz konusu olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our research was carried out in order to examine the relationship between selfesteem and empathy skills of perceived mother and father attitudes of 140 delinquent children aged 13 to 18 years. Despite the fact that there has been an increase in juvenile delinquency lately, considering the limited number of studies on this subject, our study is important in terms of enabling early intervention by creating profiles of juvenile delinquents. The research is a quantitative study that includes relational data analysis. As a result of the results obtained in the study, the effects of parental attitudes on the self-esteem and empathic development levels of the children driven to crime were examined. The sample of the study consists of 140 juvenile delinquents who were requested by the judges to prepare a social examination report by experts in Kocaeli Courthouse. The 'KA-SI Empathy Tendency Scale Adolescent Form', 'Parental Attitude Scale' and 'Rosenberg Self-Esteem Scale' were used in the study. Since the aim is to measure the parental attitude perceived by the children, the information in the parental attitude scale was obtained from the child. In the research findings; It was concluded that as the authoritarian parental attitude perceived by the children increased, the self-esteem of the child decreased, and the level of empathy of the children who were dragged into crime who had the perception that their mothers had a democratic attitude was significantly higher. It was concluded that there was no significant difference between their perceived father attitudes and their total empathy score.